Zeci de gălăţeni au ajuns la spital după ce au consumat etnobotanice

Zeci de gălăţeni au ajuns la spital după ce au consumat substanţe necunoscute cu proprietăţi psihoactive, cunoscute sub denumirea populară de etnobotnice.

Numai în prima jumătate a anului 2018, spre exemplu, la camerele de gardă ale spitalelor din Galaţi s-au prezentat 65 de persoane intoxicate. Cele mai multe cazuri în care a fost raportat consum de etnobotanice au fost diagnosticate cu intoxicaţie – 87,5%. Acest diagnostic a fost urmat de dependenţă – 4,7%, utilizare nocivă – 3%, tulburări mentale – 2,8% şi sevraj – 1,9%. Cele mai expuse riscului de a consuma etnobotanice sunt persoanele cu vârste cuprinse între 14 şi 35 de ani.

În perioada menţionată, Poliţia Locală Galaţi a predat spre investigare Inspectoratului Judeţean de Poliţie 163 de consumatori sau vânzători de etnobotanice, dintre care 27 au fost reţinuţi pentru trafic de droguri. În acelaşi timp, în urma a 65 de percheziţii, poliţiştii gălăţeni de la Antidrog au confiscat şase kilograme de etnobotanice.

Chiar dacă magazinele de tip Spice Shop au fost interzise prin lege, etnobotanicele se comercializează prin diverse reţele infracţionale. Consumul este încurajat de preţul mic, respectiv 10 lei pentru un pliculeţ cu 0,25 grame de substanţă vegetală, cantitate suficientă pentru confecţionarea unei ţigarete. În comparaţie, marijuana se vinde cu suma de 70 lei gramul.

Articolul precedentConcursul de artă plastică „Conexiuni” şi-a desemnat câştigătorii
Articolul următorGălățenii au privit artificiile printre gropile din faţa Sălii Sporturilor