Meteorologii ANM au emis o serie de avertizări ce vizează schimbări dramatice ale vremii în toată țara. După o perioadă de caniculă, România se va confrunta cu furtuni puternice și vijelii care vor afecta majoritatea regiunilor. Iată detalii despre aceste avertizări și cum va evolua vremea în următoarele ore.

Cod galben de caniculă în București și 14 Județe

Joi, meteorologii au emis un Cod galben de caniculă valabil pentru București și 14 județe din sudul și sud-estul țării. Printre județele vizate se numără Dolj, Olt, Argeș, Teleorman, Giurgiu, Dâmbovița, Prahova, Ilfov, Călărași, Ialomița, Buzău, Brăila, Tulcea și Constanța. În aceste zone, temperaturile maxime vor oscila între 30 și 34 de grade Celsius, iar disconfortul termic va fi ridicat, cu indicele temperatură-umezeală (ITU) situându-se în jurul valorii de 80 de unități.

Conform prognozei speciale emise pentru București, până vineri dimineață se estimează o vreme călduroasă, cu disconfort termic accentuat. Cerul va fi variabil, iar începând cu seara se vor înregistra înnorări, averse, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii și grindină. Temperatura maximă va fi în jur de 33 de grade Celsius, iar spre dimineață va scădea până la 16-19 grade Celsius.

Cod galben de furtuni în aproape toată țara

Începând de joi, ora 17:00, și până vineri, ora 06:00, va intra în vigoare un Cod galben de furtuni care va afecta aproape toată țara. Avertizarea este valabilă pentru sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, Dobrogea, cea mai mare parte a Transilvaniei și jumătatea sudică a Moldovei. În aceste regiuni se vor înregistra perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, manifestată prin averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și vijelii, cu rafale de vânt ce pot ajunge între 55 și 70 km/h, precum și grindină.

Cantitățile de apă vor fi semnificative, ajungând la 20-30 l/mp, iar izolat chiar și peste 40 l/mp. Astfel de fenomene se vor manifesta și în alte regiuni, dar pe arii mai restrânse.

Imagine

Harta zonelor afectate de vremea rea

Este important ca toți cetățenii să fie atenți la evoluția vremii și să urmeze recomandările autorităților pentru a evita orice pericol. În special, cei aflați în zonele vizate de avertizările meteo trebuie să fie pregătiți pentru eventuale întreruperi de curent, inundații locale și alte situații de urgență cauzate de fenomenele extreme.

Imagine

Evitați deplasările inutile în timpul perioadelor de furtună și vijelie.
Asigurați-vă locuința împotriva inundațiilor și rafalelor de vânt puternic.

Nu parcați mașinile sub copaci sau alte structuri instabile.

Feriți-vă de zonele deschise în timpul furtunilor pentru a evita loviturile de fulger.

Această schimbare bruscă a vremii reprezintă un semnal de alarmă pentru toată populația.

 Urmărirea actualizărilor meteorologice și respectarea avertizărilor emise de autorități sunt esențiale pentru a traversa în siguranță aceste zile cu vreme extremă.

 

 

Sursa: Newsinn

Articolul precedentMedicamentul Ozempic va fi retras de pe piața din România
Articolul următorReziștii disperați fac plângeri până la Bruxelles. Ursula, chemată să sară în ajutorul „dresoarei de șobolani” de la sectorul 1