Un nou focar de pestă porcină a fost confirmat, în judeţul Galaţi, de Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală. Potrivit documentului, porcii din ferma aflată în extravilanul oraşului, la doar câţiva kilometri de municipiul Galaţi, aveau pestă porcină africană. Dealtfel, animalele au fost ucise, toate, încă de duminică.

În această dimineaţă, ca urmare a confirmării acestui nou focar, s-a întrunit Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă. Potrivit comunicatului de presă întocmit la finalul întâlnirii, Comitetul a aprobat Planul de măsuri în zona de protecţie şi cea de supraveghere.

„În urma confirmării, pe 3 septembrie 2018, a prezenţei virusului pestei porcine africane de către Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală Bucureşti – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, s-au aplicat măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, a produselor, subproduselor şi a mijloacelor de transport”, se arată în comunicatul Prefecturii Galaţi.

Zonă de protecţie şi de supraveghere în jurul focarului 
Aşadar, potrivit legii, în jurul focarului a fost instaurată o zonă de protecţie de minim trei kilometri, pe raza localităţii Galaţi, extravilan către Giurgiuleşti până la Port Docuri.
Totodată, a fost instituită şi o zonă de supraveghere în jurul focarului, de minim 10 kilometri. Aceasta include zona de protecţie şi se întinde după cum urmează: pe raza municipiului Galaţi, limită nord – Metro; vest – Bulevardul Train Vuia, Strada Nae Leonard, Strada Saturn; sud – Trecere Bac; est – graniţa cu Republica Moldova, I.C. Bratianu şi Grindu (judeţul Tulcea).

În aceste zone, deplasarea şi transportul porcilor pe drumurile publice sunt interzise, cu excepţia cazului când sunt avizate de autoritatea veterinară. Niciun animal domestic nu poate intra sau părăsi o exploataţie fără autorizare. Animalele sunt supuse catagrafierii şi supravegherii clinice de către medicii veterinari etc.

Proprietarii porcilor ucişi vor fi despăgubiţi, potrivit legii

Aşa cum am mai scris, pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire. Virusul are, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic. Proprietarii animalelor afectate vor primi despăgubiri, conform H.G. 1214/2009 modificată şi completată prin HG 484/2018.
„Se menţin filtrele de control şi filtrele de dezinfecţie, atât cele rutiere, cât şi cele individuale din gospodăriile care deţin porci. Totodată, Administraţia Porturilor Dunării Maritime Galaţi va interveni cu mijloace specializate pentru recuperarea eventualelor cadavre de animale de pe fluviul Dunărea, la solicitarea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă şi cu asistenţa specialiştilor Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Galaţi”, se mai menţionează în comunicatul Prefecturii.
Articolul precedentSalariul mediu net în luna mai 2018 a fost în judeţul Galaţi de 2.418 lei
Articolul următorArestat preventiv după ce a încercat să-şi scape naşul de poliţie