Un banner scris de mână cere salvarea Palatului „Simion Gheorghiu”. Clădirea este singura care a supravieţuit din centrul vechi al oraşului, distrus de armata germană. 

Un banner imens, scris de mână, a apărut peste noapte pe pasajul din lemn de la Palatul „Simion Gheorghiu”, de pe strada Domnească. O persoană privată trage astfel încă un strigăt disperat de alarmă în sprijinul acestei clădiri. Imobilul-monument de arhitectură este singura clădire care a rămas din centrul superb al vechiului oraş. Restul clădirilor au fost aruncate în aer de către Armata germană în august 1944.

Cine a fost Simion Gheorghiu şi care e soarta clădirii care îi poartă numele

Director al Băncii Naţionale din Galaţi, membru şi apoi preşedinte al Comitetului Şcolar al Liceului „Vasile Alecsandri”, Simion Gheorghiu a ridicat imobilul în perioada 1923-1925. El dorea să cazeze aici o sută de elevi săraci, dar silitori, din liceul pe care îl conducea.

Acum o ruină îngropată în gunoaie, Casa „Simion Gheorghiu” a pierdut, în 2018, oportunitatea să fie salvată cu fonduri europene. Primăria municipiului Galaţi dorea fonduri eurropene pentru a transforma clădirea în incubator de afaceri. Nu a reuşit însă, fiindcă un cetăţean este proprietar pe o cotă parte din clădire.

În iunie 2017, Primăria a devenit, prin hotărârea definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, proprietară, dar nu a întregii clădiri. O parte, reprezentând o locuinţă cu două camere şi bucătărie, este deţinută de un cetăţean din în 1997. Acesta fusese chiriaş şi a cumpărat spaţiul, în condiţiile legii. Apartamentul aproape că nu mai există acum, dar Primăria nu a reuşit să-l convingă pe proprietar să-i vândă partea . Preţul oferit era de 65.000 de lei. Proprietarul a dat în judecată Primăria, cerându-i despăgubiri de 45.000 de euro pentru locuinţă şi 7.200 de euro pentru lipsirea de folosinţă a bunului.

Orice demersuri ale Primăriei de a accesa fonduri europene pentru clădire au fost astfel blocate. Asta nu înseamnă că lupta pentur salvarea unei părţi din istoria Galaţiului nu ar trebui continuată, iar bannerul apărut acum demonstrează că asta vor şi oamenii.

Foto: Sonia Baciu

Articolul precedentCarmangerie amendată cu peste 40.000 de lei pentru încălcarea legii
Articolul următorAccident grav aseară pe D.J. 251, între Schela şi Smârdan