Trei noi focare de pestă porcină africană, confirmate în judeţul Galaţi

Trei noi focare de pestă porcină africană au fost confirmate în judeţul Galaţi, în localităţile Independența, Șerbeștii Vechi și Frumușița.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, întrunit marţi seara, a decis uciderea suinelor din exploatațiile identificate și plasarea gospodăriilor sub supraveghere. Astfel, miercuri dimineaţă au fost ucişi 47 de porci la Independența, trei la Șerbeștii Vechi şi şapte la Frumușița.

Planul de măsuri la suspiciunea de pestă porcină africană mai presupune: interzicerea mișcării porcinelor în interiorul sau exteriorul exploatațiilor, interzicerea pătrunderii persoanelor străine în exploatații, interzicerea ieșirii din exploatații a cărnii, a furajelor, ustensilelor și altor obiecte sau materiale.

Pentru limitarea riscului de propagare a bolii s-a interzis organizarea de târguri de păsări și animale. De asemenea, porcii din localitățile respective vor fi ținuți închiși în curți, fără acces la pășunat sau la bălți. În acelaşi timp, cazurile de îmbolnăvire sau moarte trebuie anunțate imediat medicului veterinar.

Săptămâna trecută, prezența virusului a fost confirmată la o exploatație agricolă din satul Traian, unde au fost ucişi preventiv opt porci. De asemenea, a fost confirmat un focar în Pădurea Gârboavele, unde au fost găsiţi morţi doi mistreţi. De la începutul anului, în judeţul Galaţi au mai fost descoperite alte trei focare de pestă porcină africană şi au fost sacrificaţi 78 de porci.

Articolul precedentGălăţeanca Patricia Țig, în optimile de finală ale BRD Bucharest Open
Articolul următorDoi şoferi gălăţeni au fost prinşi băuţi pe drumurile judeţene