Traian Băsescu a criticat duminică, în emisiunea ”Culisele puterii” de la Realitatea Plus, modul în care autoritățile gestionează pandemia. Fostul președinte a spus că acestea fac o propagandă de tip nord-coreean, dând informații eronate. Potrivit fostului șef al statului, restricțiile nu trebuie relaxate decât când vom atinge o imunizare de 70% în rândul populației. 

Băsescu a subliniat că România ocupă locul al IV-lea în UE, de la coada clasamentului, în ceea ce privește vaccinarea împotriva noului coronavirus. 

”Este greu de atins obiectivul (anunțat de premier – n.red.) pentru că cifrele nu iartă, iar logica a ceea ce vorbești trebuie să fie obligatoriu legată de cifre. În momentul de față, avem vaccinați 15,19% din cei care trebuie vaccinați. Asta ne situează pe locul 4 din coadă în UE. E o propagandă de tip nord-coreean, în care și Președintele se implică, spunând că suntem pe locul 4 de sus în jos.

Mai slabi decât noi sunt Croația, Letonia și Bulgaria. În Ungaria, s-a vaccinat 37% din populație, în Polonia – 20%, în Serbia – 28%”, a spus fostul președinte.

CITEȘTE ȘI: Traian Băsescu, despre tensiunile dintre SUA și Rusia: ”Nu trebuie să ne agităm, nu ne atacă nimeni”

Soluția propusă de Băsescu pentru creșterea imunizării este liberalizarea vaccinării, dând asigurări că serurile folosite în țara noastră sunt sigure. 

”Este clar că modul rigid de organizare a vaccinării pe categorii, clase, nu este o soluție și trebuie liberalizată vaccinarea, cum am văzut și la Timișoara. Sper să nu se organizeze doar evenimente care să fie valorificate politic. 

Trebuie să existe centre deschise continuu, cine vrea să se vaccineze să se ducă.

Suntem departe de triumfalismul pe care îl afișează și președintele, și premierul, și domnul colonel. Mă surprinde că și Armata a trecut la propaganda de tip nord-coreean.

Modul rigid de organizare face ca vaccinarea să meargă greu. România nu are nicio problemă de stoc de doze, avem și Pfizer, și Moderna, și AstraZeneca în cantități suficiente. Ce s-a întâmplat la Timișoara ne mai demonstrează că efectele post-vaccin trebuie să înceteze. Și vaccinul antigripal dă reacții la unii. Și aceste vaccinuri vor da reacții la unii cetățeni, dar procentul este extrem de mic și există antidot, inclusiv la cei cărora li se coagulează sângele. Toate cele 3 vaccinuri sunt în regulă. AstraZeneca are mari probleme cu UE pentru că a livrat mult mai puțin decât a promis, în condițiile în care UE  a finanțat cu 2 miliarde crearea acestui vaccin și trebuia furnizat cu prioritate în UE, dar vaccinul nu este mai rău”, a mai spus fostul președinte. 

Când vom putea relaxa restricțiile 

Băsescu a amintit că oamenii de știință recomandă ca ridicarea restricțiilor să se facă atunci când atingem imunitatea colectivă, ceea ce înseamnă ca 70% din populație să se vaccineze. 

”Ar fi foarte interesant dacă premierul mi-ar putea arăta măcar un singur manual științific în care se spune că o rată de vaccinare de 35% a populației îți dă dreptul să relaxezi măsurile sau că este eficientă ca să nu se mai propage pandemia. Toate recomandările sunt 70%. Ce face el este Coreea de Nord și riscuri pentru populație. Știința asta nu e flexibilă când e vorba de pandemii, transmiterea virusului iar nu e flexibilă, vin tulpinile noi din India, pentru tulpina din Africa de Sud vaccinurile nu sunt eficiente. 
Ne fălim că am ajuns și la 90.000 de vaccinări pe zi. Pentru ca la 1 august să avem 70% din populație vaccinată, trebuie să facem 180.000 de doze pe zi. O să-l cred pe Cîțu că populația va putea reveni la viața normală în august când o să avem acest număr de vaccinări”, a adăugat fostul șef al statului. 

Băsescu a avertizat și asupra riscului apariției celui de-al patrulea val al pandemiei,  ”În toamnă sau în primăvara anului viitor este posibil un al patrulea val al pademiei. Sunt state cu populații mari, care nu au avut capacitate suficientă de vaccinare sau nu au luat măsurile la timp, ceea ce a permis virusului să își modifice structura și apar noi tulpini”, a mai spus fostul președinte. 

CITEȘTE ȘI: Traian Băsescu, optimist în privința noului ministru al Sănătății. Care este principalul atuu al Ioanei Mihăilă

Articolul precedentCULISELE STATULUI PARALEL. Interviu eveniment cu Ioan Talpeș. „Românii nu au fost vreodată bogați ca în comunism”
Articolul următorVIDEO Trofeul UEFA 2020 – FAULTAT la București! Cupa EURO, doborâtă de vânt pe Arena Națională