Sute de pensionari lăsaţi fără banii de înmormântare la Târgu Bujor, după ce o Casă de Ajutor Reciproc nu a mai onorat plăţile către membrii săi.

Situaţia a fost sesizată la Poliţie, oamenii solicită intervenţia primarului, care însă nu poate face nimic, fiind vorbva despre o entitate privată.

Din totalul de membri înscrişi la CARP Tg. Bujor, 115 sunt din oraş, 29 din Moscu, 37 din Umbrăreşti şi peste 250 din localităţile învecinate. În jur de 500 de vârstnici din oraş şi comunele şi satele din jur nu şi-au mai putut încasa ajutoarele de înmormânare. Conturile Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor au rămas goale, iar scandalul a devenit oficial. O păgubită a făcut plângere a ajuns la poliţie, unde a fost deschisă o anchetă pentru înşelăciune.

Situaţia trenează de şase luni

Acum circa jumătate de an, în august 2018, o pensionară a solicitat plata ajutorului de înmormântare cuvenit după decesul soţului. Femeia spune că ar fi mers la CAR, unde ar fi solicitat, verbal, ajutorul la care avea dreptul. Nu a primit însă niciun leu. Timp de şase luni, a tot continuat să îşi ceară banii. La începutul acestei luni, sătulă de promisiuni neonorate, a depus o plângere la poliţie.

„La Poliţia oraşului Tg. Bujor a fost înregistrată o sesizare din partea unei femei care reclama faptul că nu i-a fost plătit ajutorul de înmormântare de către respectiva instituţie financiară. În cauză a fost deschis un dosar penal pentru înşelăciune, poliţiştii urmând să stabilească, în urma unei expertize, dacă şi în ce fel unitatea a rămas fără fonduri şi cine se face vinovat de această situaţie”, ne-a explicat cms. şef Gabriela Costin, purtătorul de cuvânt al IPJ Galaţi.
Sunt peste 30 de cereri de ajutor de înmormântare neonorate, potrivit unor surse, la acest moment. Păgubiţii ar putea fi însă mai mulţi. Nu toţi moştenitorii cotizanţilor decedaţi au ajuns la poliţie să sesizeze oficial situaţia.

Contabila este în atenţia anchetatorilor

Unica angajată a CARP, contabila, în vârstă de 57 de ani, este în atenţia anchetatorilor. Aceştia vor să afle cum a dispărut suma de circa 100.000 de lei, provenită din cotizaţiile membrilor. Membrii în viaţă ai CAR-ului şi familiile celor decedaţi s-au revoltat.

Păgubiţii au cerut inclusiv sprijinul autorităţilor locale pentru rezolvarea situaţiei. Primarul Laurenţiu Gîdei este revoltat, dar nu poate face nimic, administraţia locală neavând nicio legătură cu activitatea instituţiei financiare.

„Situaţia este gravă şi fără prea mari speranţe! Acest CAR, unde sunt înscrişi circa 500 de membri, este în incapacitate de plată. Va trebui probabil convocată o Adunare Generală pentru a se identifica soluţii. Soluţiile nu sunt la Primărie, pentru că nu avem nicio competenţă asupra acestei instituţii şi a problemelor legate de funcţionarea ei”, a precizat  primarul oraşului Tg. Bujor.

CARP Târgu Bujor funcţionează din 1979

Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor de la Tg. Bujor a fost înfiinţată în 1979. A funcţionat ca o asociaţie independentă, non-profit, piramidală. A fost condusă de un preşedinte, ales de Adunarea Generală, acum decedat.

Membrii cotizanţi au dreptul la împrumuturi. Ajutoarele de deces pe care el primeau se situează între 100 şi 800 de lei, în funcţie de cotizaţiile lunare achitate de vârstnici. Mulţi dintre ei au plătit zeci de ani pentru a beneficia de acest sprijin financiar.

Articolul precedentAccident cu victimă într-o intersecţie recunoscută pentru incidente rutiere
Articolul următorHocheiştii gălăţeni au pierdut în prelungiri primul meci al „dublei” cu Ciucul