Spărgătorul de gheaţă Perseus va fi modernizat la Damen Mangalia. Contractul are o valoare de 50,4 milioane lei fără TVA (circa 10,6 milioane de euro) şi va dura 24 de luni.

Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi şi Damen Shipyards Mangalia au semnat, ieri, la Galaţi, contractul de remotorizare şi retehnologizare a navei Perseus. Nava este cel mai mare spărgător de gheaţă al României. Contractul are o valoare de 50,4 milioane lei fără TVA (circa 10,6 milioane de euro) şi va dura 24 de luni. Va prelungi durata  de viaţă a navei cu cel puţin 20 de ani. Proiectul pentru această lucrare este realizat de Ship Design Group din Galaţi.

Actualul Perseus, iniţial numit Albatros 1, a plecat acum 30 de ani, în iulie-august 1989,  din Brăila la Constanţa, pentru probele de mare.

„Acum suntem în 12 iulie 2019 şi, după trei decenii, această navă va intra într-un proces de remotorizare, un proces care va dura maximum 24 de luni şi după care nava va primi clasă de navigaţie aşa cum a fost construită la Şantierul Naval Brăila, respectiv, remorcher multifuncţional cu clasă nelimitată de navigaţie, precum şi cel puţin o durată de viaţă de 20 de ani”, a spus directorul general al AFDJ, Dorian Dumitru.

Retehnologizarea navei Perseus este un proces lung şi dureros. Din 2012 au fost începute demersurile, dar au mers foarte greu. La prima achiziţie publică, din 2017, nu s-a prezentat niciun ofertant. Sumele alocate, de circa 8,7 milioane de euro, au fost probabil considerate  insuficiente. Indicatorii au fost apoi revizuiţi şi actualizaţi în mai 2018.  S-a reluat procedura, suma alocată de la buget crescând, prin hotărâre de guvern, cu circa 33 la sută. astfel, s-a ajuns până la 50,4 milioane de lei fără TVA, adică 10, 6 milioane de euro.

Articolul precedentMai multe licee au noi promovaţi după contestaţiile la Bacalaureat
Articolul următorDouă firme, amendate pentru că vindeau marfa fără autorizaţie