Situl arheologic Tirighina-Barboşi va beneficia de finanțare europeană

Situl arheologic Tirighina-Barboşi va beneficia de finanțare europeană pentru a fi pus în valoare, după ce a stat îngropat în gunoaie zeci de ani.

Mutilat de săpături şi construcţii parazitare, situl arheologic Tirighina-Barboşi este considerat monument istoric de importanţă naţională. El va fi pus în valoare până în anul 2020, graţie unei finanţări europene câştigate de Primăria municipiului Galaţi. Contractul de finanţare, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, a fost semnat pe 18 decembrie 2018.

În urma unor cercetări arheologice preventive, finanţate cu 305.830 de lei de la bugetul local, arheologii au declarat că, după Sarmizegetusa, situl Tirighina-Barboşi este cel mai important din ţară, ca descoperiri, relevanţă şi potenţial turistic.

Complexul arheologic, aflat la intrarea în Galaţi dinspre Tecuci, cuprinde cetăţuia dacică (dava), castellumulul şi castrul roman, aşezarea civilă şi necropola, constituind cel mai important sit de epocă romană din sudul Moldovei. Din antichitate şi până în epoca medievală, Tirighina-Barboşi a fost un nod de comunicaţie pe drumul care venea de la Cetatea Albă şi mergea pe valea Siretului.

Contractul de finanţare are o valoare de 15.416.890 de lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă reprezintă 8.583.145 de lei. Diferenţa este contribuţia asumată de municipalitatea gălăţeană, pentru realizarea drumurilor de acces şi a parcărilor.

Articolul precedentPatru șoferi, surprinși băuți la volan în weekendul trecut
Articolul următorMaşina unei tinere din Galaţi a fost surprinsă de radar cu 183 km/h