Şi comuna Oancea rămâne fără porci, din cauza pestei

Şi comuna Oancea rămâne fără porci, din cauza pestei africane, după ce Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis uciderea preventivă a tuturor suinelor din localitate.

La Oancea sunt înregistraţi 179 de porci, în 52 de gospodării, iar eutanasierea lor a început duminică dimineață. Sâmbătă, satul Slobozia Corni (comuna Ghidigeni) a fost prima localitate gălăţeană în care s-a decis uciderea tuturor celor 354 de porci înregistraţi.

Focarul de pestă porcină africană a apărut la Oancea chiar în gospodăria medicului veterinar. Acesta avea 18 porci, pe care îi creştea într-o curte aflată la marginea comunei şi care nu erau înregistraţi.

În afară de uciderea preventivă a suinelor, autorităţile au decis interzicerea ieșirii din exploatații a cărnii, a furajelor, a ustensilelor și a altor obiecte susceptibile de a transmite boala. S-a interzis, de asemenea, ieșirea animalelor din gospodăriile suspecte şi s-au instituit zone de control în jurul exploatației, unde se vor aplica măsuri de prevenire a difuzării bolii din focar.

Pesta porcină africană nu se transmite la om, dar poate avea un impact social și economic major, întrucât nu există vaccin ori tratament pentru această boală.