Şi comuna Oancea rămâne fără porci, din cauza pestei

Şi comuna Oancea rămâne fără porci, din cauza pestei africane, după ce Comitetul Județean pentru Situații de Urgență a decis uciderea preventivă a tuturor suinelor din localitate.

La Oancea sunt înregistraţi 179 de porci, în 52 de gospodării, iar eutanasierea lor a început duminică dimineață. Sâmbătă, satul Slobozia Corni (comuna Ghidigeni) a fost prima localitate gălăţeană în care s-a decis uciderea tuturor celor 354 de porci înregistraţi.

Focarul de pestă porcină africană a apărut la Oancea chiar în gospodăria medicului veterinar. Acesta avea 18 porci, pe care îi creştea într-o curte aflată la marginea comunei şi care nu erau înregistraţi.

În afară de uciderea preventivă a suinelor, autorităţile au decis interzicerea ieșirii din exploatații a cărnii, a furajelor, a ustensilelor și a altor obiecte susceptibile de a transmite boala. S-a interzis, de asemenea, ieșirea animalelor din gospodăriile suspecte şi s-au instituit zone de control în jurul exploatației, unde se vor aplica măsuri de prevenire a difuzării bolii din focar.

Pesta porcină africană nu se transmite la om, dar poate avea un impact social și economic major, întrucât nu există vaccin ori tratament pentru această boală.

Articolul precedentO fată de 23 de ani va conduce un pluton al Jandarmeriei Tecuci
Articolul următorAjutor de stat de 27,4 milioane de euro pentru modernizarea portului Galaţi