În urma unei recente hotărâri de Consiliu local, gălăţenii îşi pot face abonamente pentru a parca maşina prin oraş.

Doar că orice gălăţean care circulă cu autoturismul ştie cât de greu este să găseşti un loc de parcare, la orele de vârf. Iar abonamentul nu va garanta un loc de parcare, ci doar îi va scuti pe conducătorii auto să mai caute parcometrul şi să aibă mereu mărunţi în buzunare.

Tarifele pentru parcare au rămas aceleaşi

Prin Hotărârea Consiliului Local (HCL) 439 din 30 august 2018, a fost modificată o hotărâre mai veche privind tarifele pentru activităţi specifice desfăşurare de către societatea Gospodărire Urbană SRL. Astfel, la capitolul parcări, hotărârea prevede clar că tariful pentru o oră de parcare este de 1,5 lei, dacă tichetul este luat de la parcometru, şi de 0,42 de euro, dacă plata se face prin SMS. Aceste lucruri sunt cunoscute de toţi şoferii din Galaţi. Noutăţile însă abia acum vin şi sunt legate de mai multe tipuri de abonamente pe care le puteţi achiziţiona pentru a vă lăsa, fără griji, maşina într-o parcare cu plată.

Variante pentru persoane fizice

Conform HCL nr. 439, gălăţenii îşi pot achiziţiona permise de parcare contra sumei de 93,65 de lei pe lună, permis care îi scuteşte de băgat bani în parcometre sau de trimis SMS-uri în orice parcare cu plată din oraş. Permisul devine mai ieftin dacă îl achiziţionezi pe semestru, cu suma de 532,33 de lei, sau anual, cu tariful de 1.010,43 de lei. Aceste tichete nu asigură un loc de parcare, ci te scutesc să cauţi bani mărunţi prin buzunare pentru a plăti la parcometru.

Variante pentru persoane juridice

Pentru persoanele juridice, tarifele sunt mai mari. Operatorii economici care îşi doresc un astfel de abonament trebuie să ştie că, înainte să-l plătească, trebuie să facă dovada că au sediul în zona unei parcări cu plată. După ce se clarifică sediul firmei, agentul economic plăteşte 137,40 de lei pe lună pentru un astfel de abonament. Şi aici scad preţurile dacă abonamentul este încheiat pe o perioadă mai mare de timp, respectiv 778,40 de lei pentru un semestru şi 1.478,67 de lei pentru un an.

Pe baza acestor tichete sau abonamente, persoanele fizice sau juridice nu au voie să blocheze locul de parcare. Acest privilegiu există, însă doar pentru persoanele juridice care încheie un contract cu SC Gospodărire Urbană SRL Galaţi, pentru o locaţie fixă. Un astfel de contract scoate din bugetul firmei 203,56 de lei pe lună, dar locul de parcare stă la dispoziţia contractorului la orice oră din zi şi din noapte. Cu siguranţă aţi văzut astfel de locuri de parcare în tot oraşul, cu precădere în faţa farmaciilor, a băncilor sau a hotelurilor. Toate aceste locuri au şi plăcuţe pe care se menţionează că sunt rezervate pentru clienţi sau pentru angajaţii firmei respective.

Circa 1.500 de locuri de parcare, doar puţin peste 100 de cereri

În prezent, sunt aproximativ 1.500 de locuri de parcare cu plată în tot oraşul, iar pentru plata lor există 30 de parcometre. Conform conducerii SC Gospodărire Urbană, 91 de gălăţeni, persoane fizice, dar şi 28 de persoane juridice şi-au procurat abonamente pe baza cărora nu mai plătesc locuri de parcare. La acestea se adaugă şi 21 de contracte pentru locuri fixe de parcare.

Aşadar, dacă vreţi să scăpaţi de stresul parcării, acum ştiţi cum şi cât vă costă. Tot ce mai trebuie să faceţi este să mergeţi la Gospodărire Urbană şi să vă achiziţionaţi varianta care vă este pe plac. Asta nu va rezolva însă problema parcării din faţa blocului, unde nu sunt parcări cu plată, sau cea de la locul de muncă, dacă şeful nu vrea să vă rezerve un loc.

Cât costă deblocarea maşinii

Aţi uitat să plătiţi parcarea sau a trecut demult ora la care trebuie să vă achiziţionaţi un alt tichet de parcare şi autoturismul v-a fost blocat. Deblocarea autovehiculului costă 200 de lei, dacă solicitarea este făcute de luni până sâmbătă, între orele 8,00 şi 22,00. În afara programului de mai sus, veţi scoate din buzunar 300 de lei.

Articolul precedentPregătirile pentru organizarea referendumului sunt în grafic
Articolul următorPeste 80 de elevi gălăţeni medaliaţi la olimpiade vor fi premiaţi de Inspectoratul Şcolar