Minorotăți precum rușii lipoveni, haholii și ucrainienii sarbatoresc astăzi Crăciunul după calendarul Iulian.

Calendarul Iulian a fost introdus de Iulius Cezar în anul 46 î.Hr., după sfatul astronomului Sosigene din Alexandria. Astăzi, acesta are o diferență de 14 zile față de calendarul Gregorian – la fiecare 100 de ani adăugându-se încă o zi diferenței.

De aceea, cei care respectă calendarul Iulian – pe rit vechi țin azi sărbătoarea Crăciunului. În Ajun au loc ultimele pregătiri ale gospodăriei, staroverii mergând apoi seara la biserică și așteptând colindătorii. Modul în care aceste comunități celebrează Nașterea Domnului Iisus Hristos este unul mult mai simplu, lipsind fastul comercial. Se pune accent pe partea spirituală, prezența la biserică fiind elementară, înainte ca familia să se adune la masa tradițională.

Gospodinele pun pe masă răcitură cu hrean, cârnați tocați cu toporișca, borșul cu sfeclă și smântână, friptură la cuptor și sarmale. Fără doar și poate, colțunașii cu brânză de vaci – vareniki își fac loc pe aceeași masă.

Colindele pe rit vechi

Lipovenii ce vestesc Nașterea Domnului cântă un singur colind, imn bisericesc la originea sa. Colindătorilor li se zice hristoslavciki. Versurile spun simplu și cuprinzător „se naște Hristos” și răsună în Ajun. Ucrainienii colindă în ziua de Crăciun, iar repertoriul lor cuprinde mai multe cântări.

 

sursă foto.

Articolul precedentUn român cercetat penal în Italia
Articolul următorPesta porcină se extinde în județ