Teama de coronavirus a cuprins România. Trei persoane din Galați au fost plasate în carantină, o urgență a fost infirmată la Buzău, un chinez este izolat la Iași, iar la Bechet, zeci de oameni au ieșit în stradă disperați că în localitatea lor vor fi cazate persoane care vin din zonele afectate de virus. Haosul organizatoric domnește pe aeroporturile din țară, unde sosesc zboruri din Italia. Deși oficialii s-au lăudat că totul este sub control, pasagerii care vin din zone afectate NU sunt plasați în carantină. 

Haos organizatoric pe aeroporturile din țară, unde sosesc zboruri din Italia. Deși oficialii s-au lăudat că totul este sub control, pasagerii care vin din zone afectate NU sunt plasați în carantină, iar informațiile pe care le transmit sunt contradictorii.

În prima fază, controalele au fost făcute empiric, fără a urma strict procedurile. Abia după ce imaginile filmate pe aeroporturile din București și Timișoara au fost difuzare de televiziuni, autoritățile au intrat în priză.

Duminică seara, pe Aeroportul Otopeni s-a format un culoar special pentru călătorii debarcați din Italia. 

Imaginile surprinse pe Otopeni, cel mai mare aeroport din țară, susțin ideea că toate acțiunile mult-trâmbițate sunt mai mult de fațadă. De altfel, chiar Ministerul Sănătății susține că va completa legea cu măsurile necesare pentru carantină și gestionare a cazurilor de infecție cu coronavirus.

„S-a creat un flux separat pentru pasagerii care vin din zona afectată a Italiei. Ăsta este scopul nostru, să știm toți călătorii unde se duc. DSP-urile trebuie zilnic să îi monitorizeze. Noi nu îi consultăm. În cazul în care apare o persoană care apare cu febră, echipajul de pe aeronavă are obligația ca pe această persoană să o izoleze în ultimul rând al avionului”, a explicat doctorul Adrian Călugăru.

„Toți pasagerii care vin pe aceste curse vor completa respectivele chestionare. Dacă cineva dă informații greșite, este răspunderea fiecărui pasager în parte cu privire în special la datele de contact pentru că vor fi contactați în caz că cineva din avion are coronavirus”, a spus Valentin Iordache, purtător de cuvânt CNAB.

Oamenii nu sunt prea convinși de relevanța controlului.

Inclusiv ministerul Sănătății recunoaște faptul că o parte din verificare constă în completarea unor formulare. 

„Măsurile concrete sunt acele chestionare care spun din ce zonă vin, pe unde au trecut, care este intenția, cât stau în România, date de contact, iar în urma acestor date de contact, datele lor sunt date la DSP din județele respective”, spune Nelu Tătaru, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Asta în condițiile în care, aceiași reprezentanți ai ministerului Sănătății au precizat că românii care se întorc din zonele afectate de coronavirus ale Italiei intră automat în carantină.

Până în acest moment, niciun român din Italia n-a primit diagnostic de coronavirus. Cu toate acestea, autoritățile se tem însă că este mai probabil ca astfel de cazuri de să apară mai degrabă pe teritoriul țării noastre, din cauza numărului mare de oameni care circulă pe ruta Italia-România și a perioadei de incubație, care poate ajunge până la 27 de zile. 

 
Articolul precedentRaed Arafat: Coronavirsul nu are tratament. Și nici nu există vaccin!
Articolul următorMăsuri pentru prevenirea apariţiei cazurilor de îmbolnăvire cu coronavirus în școlile din Galați