Vizita de lucru a premierului Ludovic Orban de miercuri a fost marcată de noi alianțe. Alături de acesta au participat alți doi miniștri, ministrul Economiei, Virgil Popescu şi ministrul Transporturilor, Lucian Bode.

Ziua a început la șantierul naval Vard din Brăila. Acolo pimul ministru a punctat importanța șantierelor navale pentru economia românească, dar și cum companiile străine din domeniu, asemenea Damen, mențin competitivitatea și dezvoltarea sectorului naval. Vizita a continuat la șantierul podului peste Dunăre, unde premierul a fost întâmpinat de de un grup care reprezenta compania Liberty în care se afla și Seenjav Gupta, de reprezentanți ai PNL Galați, printre care se aflau și președintele PNL Galați, George Stângă, dar și Onuț Atanasiu și reprezentanți ai firmelor de construcții Astaldi SpA (Italia) și IHI Infrastructure Systems (Japonia). Aici premierul a ținut o declarație spunând că acest pod „va face legătura dintre portul Constanța și Nordul Europei” și a mai punctat faptul că „toate materialele folosite în ridicarea acestui pod sunt românești excepție făcând unul”. Președintele executivului a adăugat că Galați și Brăila sunt în prezent conectate printr-o rețea de drumuri naționale, iar „pentru a asigura dezvoltarea rapidă a zonei Brăila-Galaţi, este absolut necesară conectarea la toate coridoarele de transport”. Tot pe șantierul podului primul ministru a răspuns întrebărilor jurnaliștilor, spunănd că prelungirea stării de alertă nu este „moftul politic” al executivului și a sfătuit partidele din opoziție să nu transforme o situație ca aceasta într-o oportunitate politică. Premierul a mai adăugat că „vom apela la toate pârghiile constituționale și legale pentru a păzi sănătatea românilor”, considerând că „este un serviciu să îți ia cineva temperatura”.

Un alt moment care a pus bazele a mai multe proiecte pentru Galați a fost cel de la combinatul Liberty Galați. Aici s-au semnat cinci memorandumuri de colaborare între instituții ale statului și agenți privați, dar și Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați. Noile investiții vor consta în două cuptoare cu arc electric, care vor produce 4 milioane de tone de oțel lichid pe an, o termocentrală pe gaze naturale, ce va fi ridicată în asociere cu Romgaz, o academie de inigineri specializați în noua tehnologie a combinatului – greensteel, în cadrul Universității și o nouă tehnologie pe bază de hidrogen în producția oțelului, în asociere cu Institutul Român pentru Tehnologii Criogenice și Izotopice. Investițiile vor avea la bază finanțări de 1,2 miliarde de Euro de la banca de stat EximBank, iar infrastructura în care se investește în zonă va fi un alt suport pentru dezvoltarea Galațiului.

Premierul Oban consideră semnarea celor 5 memorandumuri un pas îndrăzneț în viitorul economiei românești , mai ales în perioada Pactului Verde European. Acesta a mai spus că există perspective certe pentru creșterea consumului de oțel, iar reindustrializarea româniei este un obiectiv al guvernanților, în următori 10 ani, investițiile preconizate fiind de 25 de miliarde de euro în domeniul energiei și 40 de miliarde de euro în infrastructură. Orban a concluzionat spunând „viitorul sună bine pentru combinatul de la Galați și pentru economia românească”.

Răspunzând unei întrebări din partea jurnașiștilor, Orban a spus că suspendarea timp de 2 ani a înstrăinării participațiilor statului către companii private este „născută din mintea extrem de sinuoasă a unor parlamentari PSD […] Trebuie să citesc proiectul de lege, trebuie să vă spun sigur că îl vom ataca la Curtea Constituţională”. Premierul consideră că privaizarea paote fi o soluție pentru companiile care nu funcționează. În cadrul declarațiilor a mai fost atinsă tema pensiilor, Orban spunând că acestea vor fi crescute în funcție de realitatea economică, astfel încât să poată fi plătite.

Seenjav Gupta a luat cuvântul menționând că în următorii ani, Liberty Galați va fi prima platformă care va folosi tehnologia Green Steel și că „acest proiect greensteel va pune Galaţiul pe hartă, nu doar în Europa, ci la nivel global”, orașul de la Dunăre devenind un pionier al siderurgiei verzi. Acesta a spus că hotărârea de a implementa această tehnologie la Galați a venit în urma suportului arătat de autoritățile române și locale.

Tot la ceremonia din cadrul Liberty Galați au putut fi observate persoane ca Nicolas Maure, președinte al Renault Dacia, Traian Halalai, președinte Exim Bank, miniștrii Virgil Popescu și Lucian Bode, de la economiei și transporturi, dar și excelența sa ambasadorul Marii Britanii la București, Andrew Noble.

Primul ministru Ludovic Orban a inaugurat noul sediu al Exim Bank și a avut o vizită privată cu Înalpresfințitul părinte Casian.

Articolul precedent100% TU DECIZI! Lia Olguța Vasilescu, karatista iute la mânie. Arestată preventiv pentru mai multe infracțiuni
Articolul următorOrban și Bode au inspectat şi lucrările realizate până în prezent la Podul suspendat peste Dunăre în zona Brăila