Peste 50 de comune gălăţene nu au unde să-şi ducă gunoiul menajer

Peste 50 de comune gălăţene nu au, de zece zile, unde să-şi ducă gunoiul menajer, iar situaţia nu are deocamdată o rezolvare.

Toate comunele care nu sunt limitrofe municipiului Galaţi îşi transportau resturile menajere în judeţul Vaslui. Din cauza unor probleme administrative, depozitul vasluian nu mai primeşte deşeurile gălăţenilor, astfel că în jur de 150.000 de gospodării stau de la începutul anului cu gunoiul la poartă.

Situaţia poate determina probleme ecologice serioase, în condiţiile în care judeţul Galaţi nu are o groapă de gunoi conformă. Comunele din jurul capitalei de judeţ – Tulucești, Șendreni, Vânători, Braniştea și Smârdan – sunt singurele care îşi pot depozita gunoiul la groapa oraşului, cea de la Tirighina.

Blocajul a apărut în mai 2018, după ce groapa de la Muchea (judeţul Brăila) n-a mai primit nimic de la Galaţi, din cauza depăşirii capacităţii. În partea a doua a anului trecut, gălăţenii au folosit depozitul de la Roşieşti (Vaslui), pe baza unei înţelegeri dintre cele două consilii judeţene. Lucrurile s-au complicat însă, pentru că o prevedere legislativă intrată în vigoare la 1 ianuarie impune o nouă hotârâre a Consiliului Judeţean Vaslui, care încă nu s-a reunit anul acesta.

Judeţul Galaţi ar fi trebuit să aibă o groapă ecologică de gunoi încă de acum doi ani, conform acordurilor încheiate cu Uniunea Europeană. Deşi proiectul a demarat în 2012, lucrările de la Valea Mărului au fost mult întârziate şi nu pot fi gata înainte de septembrie 2019.

Articolul precedentÎşi conducea maşina deşi avea permisul anulat pentru o altă abatere
Articolul următorDeszăpezirea Galaţiului a început la ora 3.00 noaptea