Peste 1.000 de gălăţeni, diagnosticaţi cu cancer pulmonar

Peste 1.000 de gălăţeni sunt diagnosticaţi cu cancer pulmonar în evidenţele medicilor oncologi, boala afectându-i în special pe bărbaţi.

În întregul judeţ, 91 de persoane au primit diagnosticul de cancer bronhopulmonar numai pe parcursul anului 2017. Conform Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Galaţi, 69 dintre cei 91 sunt bărbaţi. În acelaşi timp, boala este mai des întâlnită în mediul urban, 52 dintre pacienţi locuind la oraş.

Potrivit datelor făcute publice de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, acest tip de cancer este cel mai frecvent întâlnit în lume şi cel mai mortal. Potrivit medicilor, fumatul reprezintă cauza principală a cancerului bronhopulmonar. Chiar şi o expunere pasivă la fumul de tutun poate avea efecte cancerigene.

Mortalitatea ridicată în acest tip de cancer se explică şi prin diagnosticarea tardivă. Neoplasmul bronhopulmonar este o boală silenţioasă, trei sferturi din cazuri fiind descoperite în stadii inoperabile ale afecţiunii.

Chiar dacă formele de cancer pulmonar sunt foarte diferite, simptomatologia acestora este asemănătoare. De cele mai multe ori, pacientul se prezintă la medic acuzând următoarele simptome: tuse cu eliminare de sânge, durere toracică neexplicată sau lipsă de aer, răguşeală, sughiţ persistent, pierdere în greutate neexplicată, dureri osoase neexplicate şi fracturi spontane, icter, deficite senzoriale, durere de cap etc.

Articolul precedentS-au stabilit locurile unde vor fi înfiinţate staţii de închiriere a bicicletelor
Articolul următorO fundație acoperă costurile școlii de șoferi pentru tineri din medii defavorizate