Pesta porcină africană a ajuns şi la Rogojeni, iar autorităţile judeţene au decis ca toate suinele din sat să fie eutanasiate preventiv, pentru a stopa răspândirea viruslui.

Laboratorul Veterinar de Pestă Porcină de la Iaşi a confirmat, ieri-seară, prezenţa virusului la un porc care a murit într-o gospodărie din satul Rogojeni, comuna Suceveni. În gospodăria respectivă mai sunt 11 porci adulţi şi 18 purcei, fătaţi acum câteva zile.

Conform registrelor, în întregul sat sunt înregistraţi 85 de porci, însă multe animale au fost deja tăiate de gospodari, după ce virusul a fost semnalat în comuna de reşedinţă. La Suceveni a fost descoperit, acum o lună, primul focar de boală din judeţul Galaţi, fiind ucişi preventiv în jur de 200 de porci.

„Astăzi (joi – n.r.), echipele vor fi la Rogojeni, pentru a acţiona în conformitate cu planul stabilit în cadrul şedinţei Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă”, a anunţat, într-o conferinţă de presă, prefectul judeţului Galaţi, Dorin Otrocol. Focarul de pestă porcină africană de la Rogojeni este al 11-lea din judeţul Galaţi.

Prefectul a reconfirmat faptul că toţi proprietarii, indiferent dacă porcii sunt sau nu înregistraţi, vor primi despăgubiri de la stat, în cazul în care animalele le sunt ucise pentru a fi prevenită răspândirea epidemiei.

Articolul precedentUn mijlocaş ofensiv nigerian va juca pentru SC Otelul Galaţi
Articolul următorScandal la beţie, soldat cu o victimă şi intervenţia jandarmilor