Palatul „Simion Gheorghiu”, un imobil de patrimoniu de mare valoare din zona centrală a Galaţiului, aflat în ruină de zeci de ani, ar putea fi transformat în incubator de afaceri.

Primăria municipiului Galaţi a încredinţat firmei Atu Consulting SRL, prin negociere directă, contra sumei de 189.000 de lei fără TVA, realizarea serviciilor de proiectare pentru un studiu de fezabilitate cu privire la imobilul din strada Domnească nr. 24. Cu ajutorul acestui document, se va putea solicita finanţare, prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, în cadrul proiectului „Facilitarea exploatării economice a ideilor noi de afaceri, prin înfiinţarea unui incubator de afaceri sectorial în municipiul Galaţi – INCUBIC”.

Tot firma Atu Consulting SRL aprimit, anul trecut, 49.900 de lei fără TVA, de la bugetul local, pentru a face o expertiză tehnică şi a stabili soluţia de intervenţie în vederea consolidării imobilului. Conform expertizei tehnice şi specialiştilor Ministerului Culturii şi Cultelor,  este posibilă „păstrarea celor două faţade, principală şi laterală, integrate într-o structură interioară complet nouă”.

Singura clădire reprezentativă pentru zona de „corso”

Palatul Gheorghiu este „singura clădire reprezentativă pentru felul în care arăta centrul oraşului, mai exact zona de „corso”, până la sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial”, spune Marius Mitrof, consilier în cadrul Direcţiei Judeţene pentru Cultură Galaţi. Palatul a fost construit în perioada 1923-1925, pentru a găzdui 100 de elevi săraci. Imobilul cu două etaje era o construcție solidă, care a rezistat bombardamentelor din cel de-Al Doilea Război Mondial, ce au pus la pământ mii de case din Galați.

Timp de mai bine de zece ani, Palatul Gheorghiu s-a aflat în centrul unor procese de revendicare, încheiate abia anul trecut, prin decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care a stabilit că imobilul aparţine municipalităţii gălăţene. În tot acest timp, nimeni nu a putut interveni pentru salvarea clădirii, din cauza statutului juridic incert. După aceea, deşi a trecut deja un an de când Palatul Gheorghiu a fost câştigat în instanţă, reabilitarea imobilului este încă la stadiul de proiect de fezabilitate.

Născut în anul 1873, în Galaţi, Simion Gheorghiu a absolvit Şcoala Comercială şi, la 21 de ani, a intrat în afaceri comerciale, în serviciul Uzinei de Gaz. Ulterior, a avansat, ajungând să conducă birourile din Galaţi şi chiar să reprezinte administraţia centrală a companiei cu sediul la Bruxelles. Mai apoi, Simion Gheorghiu a devenit director al Băncii Naţionale din Galaţi.

Articolul precedentSute de amenzi pentru parcarea mașinilor pe trotuar
Articolul următorGalaţiul, sub Cod galben de ploi torenţiale şi vijelii