Premierul Ludovic Orban a declarat, joi, că, în prezent, capacitatea de testare pentru noul coronavirus este de peste 2.500 de teste pe zi şi obiectivul este ca, până la finalul săptămânii, să se depăşească 3.000 de teste pe zi.

 

Întrebat, la un post TV, cum evaluează strategia de acţiune a Guvernului în pandemia de noul coronavirus, Orban a spus: „Nu-mi place să vorbesc, am propria autoevaluare, dar puteţi compara cu alte ţări”.

„Primul caz de coronavirus în România a fost diagnosticat pozitiv în 26 februarie. În 26 februarie, în Spania erau nouă persoane diagnosticate pozitiv, în Franţa erau 12 persoane, Italia avea peste 150 de persoane diagnosticate pozitiv. Şi putem analiza astăzi care este numărul de cazuri. În România avem 2.738 de cazuri confirmate, în timp ce în Spania este vorba de zeci de mii de cazuri, în Italia la fel. Şi în ceea ce priveşte bilanţul deceselor, numărul de decese este mult mai mic. Asta s-a întâmpla în condiţiile în care au revenit în România peste 250.000 de români din Italia, Spania, Franţa, Marea Britanie”, a explicat Orban.

El a spus că teoria cu testarea masivă este „falsă, mincinoasă”, fiind luaţi în considerare alţi parametri.

„Este o teorie falsă, mincinoasă. Pentru că sunt alţi parametri după care se evaluează numărul de persoane diagnosticate. În ceea ce priveşte capacitatea de diagnosticare, vreau să spun că am plecat de la o capacitate de câteva sute de teste pe zi şi am urcat gradual la o capacitate de testare care astăzi depăşeşte 2.500 de teste pe zi şi până la finalul săptămânii avem obiectivul să depăşim cifra de 3.000 de teste pe zi. Am crescut de la un număr extrem de redus de centre în care se efectua testarea. Testarea corectă, care dă diagnosticul corect este testarea cu aparate Real Time PCR. Este singura testare care are capacitatea de a da rezultat corect. Noi a trebuit să achiziţionăm aparatele, am inventariat aceste aparate”, a precizat Orban.

Potrivit acestuia, a fost redus foarte mult „timpul între momentul recoltării exudatului naso-faringian realizat la pacienţii la care se impune diagnosticare şi timpul de diagnosticare, de realizare a testului”.

„Creşterea capacităţii de testare nu se realizează peste noapte (…), e nevoie de aparate, de personal specializat. Capacitatea noastră de diagnosticare va creşte până la necesarul de diagnosticare, indiferent dacă acest necesar este de 5.000 teste pe zi, 6.000 de teste pe zi sau de cât va fi necesar”, a adăugat Orban. 

Articolul precedentONU, OMS și Organizația Mondială a Comerțului avertizează asupra riscului unei penurii alimentare din cauza restricțiilor privind exporturile
Articolul următor„Legile puterii”. Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru: Este un haos complet la Suceava. Vorbim de un corp medical decimat