Zona centrală a Galaţiului, unde s-au născut ani la rând gropi, transformate în cratere de dimensiuni impresionante, revine cu o nouă problemă ivită din subteran.

În plin cartier Mazepa 1, într-o zonă intens circulată, înţesată de blocuri şi maşini, a apărut o fisură serioasă în sol. Aleea aferentă intrării în blocul R2, scara 2, este străbătută de o crăpătură lungă de circa zece metri, care începe din dreptul uşii imobilului până spre parcul din faţă. Fisura a apărut nu departe de locul unde, săptămâna trecută, a avut loc o lucrare a celor de la Apă-Canal, care au avut de remediat o avarie la conducta care alimentează tot cartierul. Inclusiv pavajul zonei verzi din proximitate a luat-o la vale, semn că situaţia poate fi mai gravă sub pământ.

Oamenii spun că zona ar fi trebuit monitorizată mai bine

Locatarii de la R2 s-au cam speriat, dar spun că nu cred să fie pericol de surpare a blocului în care locuiesc de 40 de ani, de când a fost construit.
În schimb, oamenii cred că autorităţile ar fi trebuit să monitorizeze mai atent infrastructura zonei.
„Aici fisura era de mai demult, dar era subţire şi în ultima săptămână s-a mărit deodată. A apărut ca o crăpătură cu apă. Se vedea că avea apă dedesubt, deci presupunem că sunt infiltraţii pe undeva. Blocul a fost făcut cu simţ de răspundere. Un an de zile au bătut cu sonda, fiecare pilon, bucată cu bucată, pentru a preveni ca loessul să se taseze în timp”, explică Radu Moţoc, proprietarul unui apartament de la etajul al nouălea.

Se pare că, în urmă cu un an, în vecinătatea blocului ar mai fi apărut scurgeri inexplicabile de apă, iar de intervenit, s-a intervenit doar după ce locatarii au mers cu fotografii la autorităţi.

Probleme la blocurile vecine

Fisuri au ieşit la iveală nu doar în asfalt, ci şi în blocurile vecine. Blocul B8, adiacent aleii „vedetă” şi cu blocul R2 este şi el împrejmuit cu crăpături care brăzdează pământul de pe spaţiul verde şi asfaltul, deopotrivă.

Mai mult, pereţii sunt şi ei crăpaţi, fisuri fiind vizibile până la etajul al patrulea, mulţi dintre locatari plângându-se că nu mai pot închide uşile în apartamente şi că pe pereţi au început să le apară cratere inestetice şi ameninţătoare.

Situaţia, care ar putea avea efecte grave nu doar pe termen mediu şi lung, a fost luată în atenţie de Primărie şi instituţiile abilitate, luni dimineaţă, când a fost convocat Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă. După o vizită la faţa locului a primarului Ionuţ Pucheanu şi a unei echipe tehnice, echipele Apă-Canal au început măsurătorile şi investigaţiile.

Mâine, apa va fi oprită pentru o intervenţie în zonă

După apariţia fisurii aferente blocului R2 din Mazepa 1, posibil generată de o avarie majoră la conducta de apă care alimentează cartierul Mazepa 1, SC Apă-Canal a decis întreruperea furnizării apei potabile în zonă mâine, 10 octombrie.

Lucrarea va începe la orele 10,00 și  constă în cuplarea conductei provizorii de alimentare cu apă potabilă din zona blocurilor B8-R2, în vederea scoaterii din funcţiune a conductei Dn 400mm – str.Brăilei.

Societatea estimează că furnizarea apei potabile va fi reluată în jurul orei 17,00 şi le recomandă gălăţenilor care locuiesc în zonă să îşi facă provizii.

Ce consumatori sunt afectaţi

Vor fi afectaţi clienţii casnici şi agenţii economici din Mazepa 1, la care se adaugă blocurile BR1-BR5 de pe strada Brăilei, blocurile A1, A2, A3 de pe strada V. Țepeş, blocurile BR 16B si R5 din Mazepa 2. Va fi oprită apa şi la blocurile Pescăruş, K, 20 apartamente, W11, W12, Școala nr. 26 – Prelungirea Traian şi agenţii economici aferenţi zonei.

„Alimentarea cu apă se va realiza prin intermediul conductei provizorii până la comunicarea rezultatelor expertizei tehnice dispuse în zonă. Funcţie de aceste rezultate se va stabili dacă este necesară înlocuirea vechii conducte”, se artă în comunicatul făcut public de SC Apă-Canal, care va asigura cisterna cu apă în zonă, în funcţie de solicitări.

Pentru situaţii deosebite, cererile de asigurare a cisternei pot fi făcute la Dispeceratul societăţii, la numerele de telefon 0236/463.294 şi 0236/473.380 int.133.

Articolul precedentSportiva gălăţeană Cătălina Axente, campioană mondială la lupte pe plajă
Articolul următorCum poţi să cânţi în concert cu Smiley la Galaţi