Numărul muncitorilor străini din judeţul Galaţi creşte exploziv, din cauza crizei tot mai acute existente la nivelul forţei de muncă.

Numai în primul semestru din acest an, de exemplu, au fost depuse 78 de cereri de eliberare a avizului de angajare în muncă pentru cetăţeni străini, în condiţiile în care în perioada similară a anului trecut au existat doar 22 de astfel de cereri.

Potrivit unui raport prezentat în cadrul şedinţei Comisiei de Dialog Social, desfăşurată la Prefectura Galaţi, de către şeful Serviciului pentru Imigrări Galaţi, Ciprian Şimu, cererile de eliberare a avizului de angajare în muncă pentru cetăţeni străini vin preponderent din partea unor cetăţeni din Vietnam, Turcia, Republica Moldova şi China.

Din cele 78 de cereri depuse anul acesta la Galaţi, 57 au fost aprobate, în 2017 fiind avizate 15 solicitări, din cele 22 înregistrate. Rezultă, astfel, o creştere de aproape 400% a numărului de cetăţeni străini care au primit dreptul de a munci în judeţul Galaţi.

În raport se mai arată că 202 cetăţeni străini au solicitat, în primul semestru din 2018, prelungirea dreptului de şedere temporară în scop de muncă în judeţul Galaţi, din care doar 31 au primit aprobarea, aceştia fiind în mare parte din China, India şi Republica Moldova. Comparativ, în aceeaşi perioadă a anului 2017, s-a prelungit dreptul de şedere temporară în scop de muncă unui număr de 27 de cetăţeni străini.

La nivelul Galaţiului, companiile din industria navală sunt cele care apelează cel mai frecvent la angajaţi străini. În Şantierul Naval Damen se concentrează mai bine de jumătate din angajaţii din alte ţări, dar există muncitori străini şi în servicii, industria uşoară sau agricultură.

Articolul precedentO colecţie de ii româneşti la Muzeul Judeţean de Istorie
Articolul următorŞoferi gălăţeni prinşi beţi la volan, unii şi fără permis