Una din cinci măști nu îi protejează pe cei care o folosesc.

Măștile pe care 20% dintre români le folosesc sunt doar un accesoriu al ținutei vestimentare. Concluzia vine de la Asociația Pro Consumatori (APC), care atrage atenția instituțiilor abilitate să verifice produsele de pe piață, deoarece nu toate îndeplinesc parametri asumați de producător, ori etichetele afișate induc consumatorii în eroare. De asemenea, APC trage un semnal de alarmă și Ministerului Sănătății să verifice confirmitatea acestor măști.

Costurile legate de testarea parametrilor de conformitate a măştilor de protecţie respiratorie împotriva SARS-CoV-2 sunt insignifiante ca mărime pentru bugetul unei instituţii ca Ministerul Sănătăţii, variind între 300 lei (determinarea rezistenţei la stropire) şi 650 lei (determinarea eficienţei de filtrare bacteriană) pentru un tip de mască”, spune Costel Stanciu, președinte APC.

Din punct de vedere al calității și respectării standardului, măștile potrivite să ne apere de virusuri și bacterii sunt cele produse conform standardului SR EN 14683:2019.

Măştile faciale de uz medical sunt fabricate cu respectarea cerinţelor standardului SR EN 14683:2019.

Citeste mai mult: adev.ro/qihor3

Sursa: Realitatea de Galati

Articolul precedentVreme frumoasă în Centrul și Estul țării
Articolul următorA încercat să treacă granița deși avea permisul suspendat