Astăzi, o zi după confirmarea primului focar de pestă porcină africană în judeţul Galaţi, Direcția Sanitar Veterinară și Siguranța Alimentelor Galați a luat deja măsuri suplimentare.

Zona a fost izolată şi întreaga comună Suceveni este sub monitorizare, după ce, la o stână aflată în afara localităţii, 20 de porci infectaţi au fost sacrificaţi.

Accesul este interzis, acest lucru fiind semnalizat prin mai multe panouri

”S-a izolat locul, s-a restricționat circulația persoanelor și animalelor în zonă, s-au instalat dezinfectoare rutiere și pentru persoane și așteptăm mai departe indicații. Suntem în alertă, urmărim, monitorizăm. Sunt persoane care ne contactează, care ne întreabă despre situație. Deocamdată, nu au apărut alte suspiciuni. Am informat lumea să fie vigilentă, să ne anunțe la fiecare caz de boală, la fiecare animal mort, să ne informeze, să informăm și noi mai departe și să luăm măsurile necesare”, ne-a explicat Bogdan Mîță, viceprimarul din Suceveni.

După apariția virusului, oamenii din Suceveni sunt speriați să nu ajungă și la ei, aşa că îşi  țin porcii închiși.
Se pare că porcii de la stână au circulat liberi și au luat virusul de la porcii mistreți din zonă. ”Stâna este situată lângă pădure, la o distanță foarte mică este lunca Prutului, unde sunt numeroși mistreți. Intervenția a fost promptă, au fost uciși în jur de 14 porci, exact după procedură. Inițial, au murit câțiva, de la care s-au luat probe și s-a confirmat, restul au fost uciși”, ne-a explicat Ionel Cucu, medical veterinar din Suceveni.

Întreaga comună este sub supraveghere oficială

”S-a confirmat boala, prin diagnostic de laborator. Este singurul diagnostic de certitudine în baza căruia putem să luăm măsuri. La Comitetul local pentru combaterea bolilor din cadrul Comitetului pentru Situații de Urgență s-a aprobat planul de măsuri pentru zona denumită zonă de protecție și, în continuarea zonei de protecție, pentru o zonă de supraveghere. În concret, toată zona este sub supraveghere oficială, este limitată mișcarea și interzis orice deplasare a speciei porcine. Întreaga comună este sub supraveghere oficială și, împreună cu autoritățile locale și cu reprezentanții Ministerului Afacerilor Interne, vom monitoriza tot ce înseamnă trafic pe drumurile dinspre și înspre această localitate. Orice astfel de caz, orice suspiciune, chiar dacă ar fi să fie doar o alarmă falsă, este bine să fie anunțată, pentru că mai bine ne alarmăm și nu-i nimic, decât să treacă neobservată și să fie o problemă”, a declarat Carmen Stroia, directorul DSVSA Galați.
Conform sursei citate, cetățenii pot apela la DSVSA sau la Numărul Unic de Urgență 112 pentru a semnala orice suspicine de îmbolnăvire a porcilor, astfel încât să poată fi luate măsurile necesare.
Articolul precedentAccident cu două victime pe DN25, după ce şoferul a adormit la volan
Articolul următorAccident cu trei răniţi din cauza neacordării de prioritate