Mistreți morți de pestă descoperiți în Pădurea Gârboavele. Animalele au fost găsite de membri ai Asociaţia Judeţeană a Vânătorilor şi Pescarilor Sportivi (AJVPS) Galaţi.
Porcii au fost găsiți săptămâna aceasta, la circa un kilometru de zona accesibilă publicului. Acolo, în fiecare weekend, vin să se relaxeze două-trei mii de gălăţeni.
„S-au găsit doi mistreţi morţi, care au fost depistaţi pozitivi. În continuare, se aplică planul de măsuri stabilit de ANSVSA şi Guvern. Adică, vom proceda la vânătoare, de mistreţi în special, cu autorizaţii individuale sau în grup restrâns, pentru a nu disloca efectivele. Vom proceda şi la vânătoarea păsărilor care ar putea să ciugulească din cadavre şi să poarte apoi virusul prin toată România (ciori, coţofene etc.). Am izolat zona în care au fost găsiţi mistreţii morţi, situată la vreun kilometru de zona accesibilă publicului, şi vom ţine pădurea sub monitorizare”, a declarat directorul AJVPS Galaţi, Adrian Alexandru.
Chiar dacă pesta porcină nu este periculoasă pentru om, ea poate avea un impact economic major, ducând la pierderea animalelor din gospodării. În acest sens, este bine ca gălățenii care se duc la Gârboavele să nu se aventureze în afara zonei amenajate. Virusul poate fi luat și transmis apoi animalelor din gospodărie, ducând la infectarea și moartea acestora.
Covoraş cu dezinfectant, la intrarea în Zoo
Potrivit directorului Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii, Mădălin Șerban, virusul nu a afectat și animalele de la Grădina Zoologică.
„Am verificat gardul împrejmuitor la tot parcul zoo, să vedem dacă e rupt sau dacă există porţiuni prin care ar fi putut pătrunde vreun porc mistreţ. Nu am găsit aşa ceva, gardul este integru, nu e niciun pericol pentru porcii noştri din parc, dar la intrare am pus un covoraş cu substanţe dezinfectante, pentru vizitatori. Este o măsură preventivă, cei de la DSV nu ne-au impus nimic deocamdată”, a spus Mădălin Şerban.