Se spune că numărul 13 aduce ghinion și că marțea sunt „trei ceasuri rele”.  Deși sursele semnificaţiei zilei de marți şi a numărului 13 se regăsesc din cele mai vechi timpuri, noi credem că „ghinionul” poate fi prevenit!

În acest context, începând cu anul 2011, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă s-a raliat iniţiativei derulată la nivel european, astfel încât, în fiecare zi de marţi 13, la nivel național se organizează ”Ziua Informării Preventive” – o zi în care le aducem aminte cetățenilor că efectele unor situații de urgență pot fi limitate sau chiar eliminate dacă se informează la timp, țin cont de recomandările pompierilor și de regulile de comportare specifice tipurilor de situaţii de urgenţă.

Desfăşurate sub sloganul „Preveniţi ghinionul”, având ca logo pisica neagră, activităţile informativ-educative au drept scop creșterea gradului de conştientizare la nivel mondial privind acţiunile, politicile şi practicile adoptate pentru reducerea expunerii la dezastre la nivel comunitar.

Ținând cont de faptul că anul acesta ”Ziua Informării Preventive” coincide cu ”Ziua Pompierilor”, Inspectoratul pentru Situații de Urgență al județului Galați își deschide porțile pentru cetățeni și organizează, atât în Galați (la Shopping City), cât și la Tecuci zona Parcului Central) și Berești (Piața Centrală), puncte de informare preventivă, astfel încât cetățenii să își îmbogățească cunoştinţele cu foarte multe informaţii despre tipurile de risc identificate pe teritoriul judeţului Galați, cunoaşterea modului de apelare 112, cunoaşterea şi exersarea modului de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă: incendiu, cutremur, inundaţie, elemente de muniţii neexplodate din timpul conflictelor militare.

Totodată, campaniile derulate urmăresc și implementarea obiectivelor parteneriatului „Împreună pentru Siguranţă” încheiat între IGSU şi E.ON, orientate spre dezvoltarea comportamentului preventiv şi a atitudinii proactive în rândul comunităţii, în special pentru reducerea semnificativă a numărului victimelor în cazul incendiilor la locuințe și altor situații de urgență.

Cetăţeanul rămâne veriga extrem de importantă în procesul de gestionare a situaţiilor de urgenţă. Rolul său devine unul major prin însuşirea şi aplicarea informaţiilor care vin din partea instituţiilor abilitate, manifestând responsabilitate în relaţiile cu familia, comunitatea şi mediul înconjurător.

Derulată sub sloganul „Acasă în siguranță”, activitatea urmărește conştientizarea cetăţenilor asupra pericolelor la care se pot expune în cazul nerespectării măsurilor şi regulilor privind apărarea împotriva incendiilor în locuința proprie, cât și ce i-ar putea salva pe timpul nopții în cazul producerii unui incendiu (dotarea locuințelor cu detectoare de fum autonome și stingătoare de incendiu).

Pentru mai multe informații utile despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență accesați portalul https://fiipregatit.ro/ sau descărcați aplicația DSU din Google Play Store și AppStore.

Sursa: Realitatea de Galati

Articolul precedentTrupe în vogă la Danube Rock Sounds Galați; elevii de 10 vor avea acces gratuit
Articolul următorPASTILA PENTRU SUFLET