Mâine, începând cu ora 12,00, la Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii „Răsvan Angheluţă” Galaţi va avea loc vernisajul expoziţiei temporare „Chihlimbarul, varietate şi culoare”.

Evenimentul este organizat de instituţia gălățeană în colaborare cu Universitatea Bucureşti – Facultatea de Geologie şi Geofizică – Departamentul de Mineralogie şi Muzeul Judeţean Buzău.

Vor fi expuse 60 de piese de chihlimbar şi varietăţi de rumanit, copalit, succinit, moldavit, almasit, simetit, incluziuni vegetale şi de insecte, dar şi bijuterii confecţionate din chihlimbar.

Chihlimbarul este o răşină fosilă provenită din unele specii de pin, având culoarea caracteristică galbenă ca mierea sau de ceară, fiind uneori brun-roşcat sau verde-negru. Cele mai cunoscute varietăţi de chihlimbar sunt: succinitul (Baltica), simetitul (Sicilia), rumanitul (România şi Rusia), burmitul (China), ajkaitul (Ungaria), precum şi valchovitul (Moravia). La noi în ţară, chihlimbarul a fost exploatat industrial până aproape de anii ’80, în zona localităţii Colţi (judeţul Buzău), acum devenită arie protejată, unde s-a înfiinţat Muzeul Chihlimbarului.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 24 octombrie 2018 – 30 martie 2019.

Articolul precedentGalaţiul, sub Cod galben de vânt puternic până mâine seară
Articolul următorCea de-a treia ediţie a Openului Galaţiului la cultură generală