Astăzi, la sediul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Eremia Grigorescu”, a fost marcată în mod oficial Ziua Pompierilor din România.

13 septembrie a fost aleasă fiindcă, în urmă cu 170 de ani, în această zi, 100 de pompieri şi-au dat viaţa în Bătălia de la Dealul Spirii pentru a apăra Revoluţia de la 1848. Este ziua în care ne reamintim că angajaţii ISU sunt, de fapt, militari. Ei sunt urmaşii veteranilor de la 1848 cărora li s-a acordat prima decoraţie militară românească – Pro virtute militari, de către domnitorul Alexandru Ioan Cuza.
Văzându-i pe cei de azi grupaţi în jurul drapelului, ne amintim şi că, tot drept recunoaştere a eroismului pompierilor, pe 13 septembrie 1863, s-au înmânat noile drapele de luptă Oştirii Ţării. Batalionul de pompieri Bucureşti (înfiinţat încă din 1861) a primit primul drapel de luptă chiar din mâna domnitorului.

Pompierii sunt o echipă, nu e loc pentru vedete

Mulţi au fost cei care, în istoria de 170 de ani a pompierilor militari români, au servit cu cinste şi credinţă, sărind în ajutorul semenilor aflaţi în nevoie.

Individual, pompierii nu ies aproape niciodată în evidenţă; sunt mai mult decât o echipă, sunt o familie, şi funcţionează ca un mecanism bine uns, în care fiecare rotiţă este indispensabilă.
Azi a fost însă momentul pentru înaintări în grad, pentru felicitări şi recunoaşterea meritelor individuale. Nici ieri nu au lipsit asemenea momente, mai ales că suntem în anul Centenarului Unirii.

Sublocotenentul (r) Gheorghe Stan este înaintat în grad

Fără îndoială, în centrul atenţiei a stat înaintarea în grad a sublocotenentului Gheorghe Stan. Acesta a devenit, în aplauzele colegilor, locotenent, noul grad fiindu-i acordat chiar de colonelul Ion Toma, inspector şef al ISU Galaţi. Până aici, nimic ieşit din comun, dar proaspătul locotenent are 97 de ani, este veteran de război şi a trăit, practic, o mare parte din istoria armei sale.

A fost încorporat la Galaţi, unde, îşi aminteşte, pompierii erau dotaţi cu maşini. Pe urmă, trimis la Cahul, a trebuit să meargă la intervenţii cu sacalele, fiindcă acolo alte dotări nu erau. Războiul este o experienţă prin care dl locotenent Stan speră ca niciunul dintre noi să nu treacă. E fericit să-şi vadă colegii veseli, îi felicită pe toţi, dar mai ales pe cei înaintaţi în grad odată cu dumnealui.

Ştefan Cristinel Gaiţă, Ghiţă Cătălin Patriche, Marius Marian Lovin, Ionuţ Marius Costel Toma, Ioan Florin Ciurdaş, Gheorghe Iulian Frosă şi Carmen Nadia Pavel Neculae au devenit ieri plutonieri adjutanţi, iar maiorul Daniela Cătălina Melinte Mihai a devenit locotenent-colonel. Tuturor, felicitări!

Articolul precedentScandal la beţie, soldat cu o victimă şi intervenţia jandarmilor
Articolul următorArhiepiscopia Dunării de Jos a donat 4.000 de ghiozdane copiilor săraci