Asociația Mai Mult Verde a realizat alături de Federația Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară o cercetare privind modalitatea de gestionare a deșeurilor în localitățile riverane Dunării.

Dintre județele riverane, o performanță foarte bună privind colectarea deșeurilor s-a înregistrat în comunele Frecăței și Mărașu, din județul Brăila. Colectarea separată și buna gestionare a deșeurilor rămân cele mai eficiente proceduri pentru a evita poluarea apelor cu plastic. Aceasta este principala concluzie a unei cercetări realizate de Asociația Mai Mult Verde împreună cu Federația Asociațiilor de Dezvoltare Intercomunitară (FADI). Cele două organizații au analizat modalitatea de gestionare a deșeurilor în localitățile riverane Dunării, cu scopul de a identifica posibilele cauze privind poluarea cu plastic a apelor, dar și măsurile necesare pentru a gestiona problema deșeurilor municipale.

Cercetarea a vizat localitățile de pe malul Dunării din 12 județe, localități care pot avea cea mai mare contribuție la poluarea din surse de pe uscat cu deșeuri de plastic, respectiv, Brăila, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Dolj, Galați, Giurgiu, Ialomița, Mehedinți, Olt, Teleorman și Tulcea.

Dintre cele 12 județe analizate există în prezent cinci SMID (Sisteme de Management Integrat a Deșeurilor), funcționale și în operare, cu o vechime de peste doi ani, în județele Călărași, Dolj, Giurgiu, Teleorman și Tulcea. În județele Caraș-Severin, Mehedinți și Olt există trei SMID funcționale dar care au început operarea în anul 2020 și respectiv 2021. Totodată, în județele Brăila, Galați și Constanța există Asociație de Dezvoltare Intercomunitară funcționale, dar în care SMID nu se află în operare. Ialomița este singurul județ care nu deține un SMID și în care nu este constituită o asociație ADI.

Pe lângă comunele Frecăței și Mărașu, din județul Brăila, performanțe bune și cu rate de reciclare în creștere s-au putut observa și în județul Teleorman, în special în localitatea Zimnicea, unde rata de reciclare este cea mai mare comparativ cu celelalte localități analizate, în județul Tulcea, și de asemenea, în Socol, Berzasca și Pojejena, din județul Caraș-Severin.

Compararea datelor este însă dificilă având în vedere faptul că metoda de calcul diferă, ținând cont de raportarea la cantitatea de deșeu reciclabil sau la cantitatea totală de deșeu menajer. Totodată, s-a constatat că în localitățile cu rate mari de reciclare, metoda folosită este prin raportare la cantitatea de deșeuri reciclabile generate. Unul dintre exemple este orașul Zimnicea care a raportat o rată de reciclare de 50% în anul 2020.

În localitățile în care tariful este mai mare și performanța este una pozitivă. Județul Tulcea are cel mai mare tarif perceput în mediul rural (6,17 lei / pers. / lună) comparativ cu mai puțin de 4 lei în alte localități. În județul Galați este perceput un tarif de 8 lei în mediul urban. În județul Brăila este perceput un tarif de aproximativ 3 lei în mediul rural (lei / pers. / lună) și de până la 12 lei în mediul urban.

Articolul precedentDe 1 decembrie, militarul Laurențiu Cobzaru aleargă de la Focşani la Galaţi pentru o cauză umanitară
Articolul următorGabriel Oprea, mesaj de 1 Decembrie: „România nu poate fi puternică fără un sistem de securitate puternic”