La început de an, Jandarmeria Galați și-a prezentat bilanțul activităților pe anul 2021. Jandarmii gălăţeni au executat în anul 2021 nu mai puţin de 7.041 de misiuni de ordine publică.

Cele mai multe misiuni ale jandarmilor au fost de menţinere a ordinii publice, în număr de 5.886, urmate de cele 430 realizate în contextul COVID-19, pentru asigurarea măsurilor de ordine publică în zona centrelor de carantină instituite în județul Galați, însoțirea transporturilor de vaccin împotriva virusului SARS-CoV-2, constituirea unor capacități de intervenție care au asigurat o reacție adecvată în situația apariției unor acțiuni de tulburare a ordinii publice, atacuri violente sau pentru asigurarea sprijinului autorităților, în context pandemic. Jandarmii au fost prezenţi, anul trecut, la 172 de acţiuni, 130 fiind acțiuni în cooperare cu alte instituții şi 42 acțiuni speciale.

După cum am precizat, în 2021 au fost executate 5.886 de misiuni de menținere a ordinii publice, în sistem integrat cu structurile IPJ Galați, fiind angrenați în medie 25 de jandarmi pe zi și executate 16 misiuni pe zi. Pentru îndeplinirea misiunilor de menținere a ordinii publice în cooperare cu poliția, Jandarmeria Galați a asigurat în medie 12 jandarmi pe zi pentru constituirea patrulelor mixte, fiind executate 2.940 de patrule mixte în mediul urban și 1.492 în mediul rural. Pe lângă patrulele mixte, în cadrul misiunilor de menținere a ordinii publice au fost constituite și 1.454 de patrule de jandarmi, care au acționat conform solicitărilor IPJ Galați.

În anul 2021 nu au lipsit nici misiunile de asigurare a ordinii publice, jandarmii fiind prezenţi la 316 speţe. În privinţa misiunilor de asigurare a ordinii publice, cele 316 misiuni au fost executate astfel: 114 misiuni la manifestări sportive, 59 la manifestări de protest, 49 de misiuni la manifestări religioase şi comemorative, 30 de misiuni la manifestări cultural-artistice, şase misiuni la manifestări promoționale, trei misiuni pe timpul vizitelor oficiale și 55 de misiuni la alte manifestări publice. Acest gen de misiuni au fost executate fără a se înregistra incidente sau alte evenimente deosebite, lucru care s-a datorat și sprijinului eficient primit atât din partea Grupării de Jandarmi Mobile Bacău, cât și din partea structurilor Poliției Naționale și ale Poliției Locale.

Conform solicitărilor primite de la instituțiile cu care se cooperează/ colaborează, Jandarmeria Galați a executat un număr de 130 de misiuni, ponderea cea mai mare având-o acțiunile executate cu IPJ Galați și în sprijinul executorilor judecătorești. În baza solicitărilor primite de la instituțiile cu care se cooperează, efectivele structurii antiteroriste și de acțiuni speciale au executat un număr de 42 de acțiuni, dintre care cele mai multe au fost în cooperare cu BCCO Galați și IPJ Galați.

Structurile operative ale unității au aplicat un număr de 4.543 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 1.186.950 de lei. Dintre acestea, 1.956 de sancțiuni au fost amenzi, ceea ce reprezintă 43% din total, iar 2.587 de sancțiuni au fost avertismente scrise.

În anul 2021 au fost sesizate organele de urmărire penală pentru 190 de infracțiuni, dintre care 126 de fapte de natură penală, cu 129 de autori, au fost constatate de către patrulele mixte polițist – jandarm, iar 64 de fapte, cu 63 de făptuitori depistați în flagrant, au fost constatate de către patrulele de jandarmerie.

Sursa: Realitatea de Galati