Deputatul USR Iulian Bulai spune că PNDL-ul a fost mereu un „furt pe față” și afirmă că dorința liberalilor de a-l menține nu va fi susținută de USR dacă banii vor fi alocați transparent și pe criterii clare astfel încât să nu devină „șpăgi și contracte pentru mafia locală”.

„Am criticat mereu PNDL. Furt pe față. Bătaie de joc. Investiții supradimensionate. Firme de casă abonate la banul public. PNL anunță că vrea un nou PNDL. Și că a și stabilit suma și are și banii. 10 mld €. Întrebare: cum va arăta diferit acest PNDL decât cel făcut de PSD? Dau în scris oricui: fără criterii clare de alocare, fără cofinanțare obligatorie din fonduri europene, fără transparența alocărilor și evaluărilor, România combinatorilor hoți și corupți va arăta tot cu școli cu WC în curte, fără apă și canal și drum de pământ. Știu că e campanie internă la PNL și fiecare tabără vine cu oferte, dar nu susținem PNDL galben fără schimbări fundamentale de alocare a banilor. Bani pentru comunități? Da. Șpăgi și contracte pentru mafia locală? Nu”, a scris Iulian Bulai pe Facebook.

Guvernul a dezbătut, miercuri, în primă lectură, Programul naţional de investiţii „Anghel Saligny”, care va avea un buget de 50 de miliarde de lei şi se va întinde pe cel puţin 6 ani, a anunţat premierul Florin Cîţu.

„Astăzi, am avut în primă lectură un proiect de ordonanţă de urgenţă pentru aprobarea Programului naţional de investiţii ‘Anghel Saligny’, un program de investiţii pentru autorităţile locale prin care vom putea să implementăm asfaltare de drumuri, canalizare şi apă, program care va avea un buget de 50 de miliarde de lei şi se va întinde pe minim 6 ani de zile”, a declarat Cîţu, într-o conferinţă de presă, la Palatul Victoria.

El a susţinut că acest program este necesar, deoarece este „inadmisibil” să existe localităţi cu drumuri neasfaltate, fără canalizare sau apă. „Sunt lucruri de bază pe care puteam să le avem până acum în România. Ele trebuiau făcute acum 20, 10 ani de zile. Le vom face în acest mandat”, a afirmat prim-ministrul.

Şeful Executivului a punctat că programul „Anghel Saligny” este diferit de cele de până acum adresate autorităţilor locale, respectiv PNDL, întrebat despre criticile care i-au fost aduse pe acest subiect din partea vicepreşedintelui Camerei Deputaţilor, Cristina Prună.

„Nu este acelaşi program, dar mi-ar fi plăcut ca cine comentează un program, să-l citească înainte. Aici, din acest program au fost scoase săli de sport şi alte obiective care, din punctul meu de vedere, nu aduceau dezvoltare, au rămas lucrurile de bază pe care le dorim pentru toţi românii: canalizare, apă şi asfaltare, atât, nimic altceva. Este un program care aduce România la zi. Şi cred că cu toţii suntem de acord că ar trebui să terminăm cu această ipocrizie, nu putem să vorbim despre două Românii, este o singură Românie şi toţi românii trebuie să aibă acces la canalizare, apă curentă şi condiţii decente de viaţă”, a spus premierul.

Întrebat care vor fi criteriile după care vor fi alocate cele 50 de miliarde de lei autorităţilor locale şi dacă se vor face verificări pentru a se vedea unde se duc aceşti bani, premierul a explicat: „Criteriile sunt foarte simple, vor fi cele din ordonanţa de urgenţă, un criteriu foarte clar este acela că acolo unde nu avem canalizare şi apă este complicat să începi să justifici că vrei să-ţi asfaltezi drumul, pentru că după aceea va însemna iarăşi să spargi drumul pentru a introduce apa, deci este un criteriu foarte simplu”.

„Criteriile nu sunt politice, toată România are nevoie de dezvoltare, nu există criterii politice aici”, a completat el.

În acelaşi context, Cîţu a precizat că Executivul a discutat, tot în primă lectură, o ordonanţă care va permite suplimentarea sumelor din PNDL „acolo unde e cazul, adică acolo unde e nevoie de bani pentru a se putea încheia investiţiile începute”.

El a menţionat că Guvernul a avut, de asemenea, în primă lectură, şi o ordonanţă de urgenţă care se referă la actualizarea preţurilor pentru contracte publice.

„Şi aici trebuie menţionat un lucru foarte important. Cred că este primul exemplu din UE unde există o astfel de ordonanţă. Şi de ce este diferit şi este important: pentru că am ţinut foarte tare ca această ordonanţă să aibă criterii clare pentru creşterea şi scăderea preţurilor, deci, dacă vor creşte preţurile, să fie contractele modificate, dacă scad preţurile, să fie contractele modificate. Deci în ambele sensuri mergem, nu doar într-o direcţie, pentru că preţurile se mişcă şi în sus şi în jos”, a afirmat Cîţu.

Sursa: Realitatea Din USR

Articolul precedentVești importante pentru femeile însărcinate: Acestea trebuie să se vaccineze împotriva coronavirusului
Articolul următorVideo/ Vitezoman consecvent. Depistat de radar cu viteză peste limita legală de două ori în interval de 10 minute