Ionuț Pucheanu, primarul orașului Galați, a participat la emisiunea Deschide Lumea.

Proiectele gălățene în perspectivă

Primarul Pucheanu admite că primul ministru Orban nu a făcut o vizită Primăriei sau Consiliului Județean, deși așa ar dicta bunul simț din punctul de vedere al edilului. Pucheanu cataloghează venirea ca o „vizită pe linie de partid” benefică campaniei electorale locale. Edilul și-ar dori ca executivul să nu blocheze proiectele de infrastructură demarate pe plan local, proiecte care ar conecta Galațiul și mediul economic local cu restul țării. Un al doilea lucru pe care Guvernul l-ar putea face pentru Galați ar fi să „întregească bugetul local după coronavirus”. Susținerea bugetului local ar ajuta la continuarea proiectelor demarate, spune Pucheanu.

Politicianul gălățean consideră că fără alegeri în toamnă țara ar intra în „haos”, lucru consimțit, spune acesta de liderii parlamentari și de primarii municipiilor din țară. În lipsa unor alegeri, la conducerile primăriilor ar veni secretarii instituțiilor, deoarece mandatele edililor s-ar termina, mai adaugă Primarul. Pucheanu a adăugat că mai multe orașe doresc să urmeze modelul proiectului termoficării, proiect inițiat la Galați pentru a stopa pierderile din sistemul de furnizare a agentului termic. El consideră că în lipsa unei inițiative în această problema, Primăria ar fi declarat falimentul. Întrebat de promisiunile colegilor de partid legate de construcția unui aeroport, Pucheanu a declarat că există printre ei „prostul obicei cu ghilimelele de rigoare de a se ține de cuvânt”.

Investotirii atrași în zona Galațiului „nu au venit cu surle și trâmbițe” spune Pucheanu, dar au existat. Primarul a explicat că nu poate să îi forțeze pe oameni să își investească banii în oraș și proiectele din zonă și a punctat că fără ajutor din partea băncilor prin împrumuturi nu se pot face proiecte de dezvoltare. Tot legat de tema investițiilor, Pucheanu dorește pe final de mandat să atragă fonduri de la Compania Națională de Investiții, pentru a bifa încă un obiectiv în cei 4 ani.

Contracandidații locali și opoziția

În problema unei alianțe de dreapta, Pucheanu nu se declară îngrijorat și spune că are o agendă de urmat pentru a-și termina mandatul. „Dacă am făcut ceea ce trebuie pentru acest oraș și pentru cetățenii lui, în principiu nu ar trebui să îmi fie teamă și rămâne la latitudinea cetățenilor dacă mai merit încă un mandat sau nu”. Alianța de dreapta ar bloca orașul, spune Pucheanu și nu pe el pe drumul spre un nou mandat. „Orașul ăsta nu a apărut odată cu Pucheanu, cu siguranță nu va dispărea odată cu Pucheanu. Blocați orașul acesta, nu pe Pucheanu”. Un proiect politic care să îl „blocheze” ar arăta „micimea și lipsa de viziune” și „pare apanajul a 90% din oamenii politici”, crede actualul Primar. Pucheanu îl contrazice pe politicianul gălățean de la PMP, Cristache, care a spus că actualul primar nu mai ține legătura cu cetățenii, spunând că martor îi stă pagina de Facebook, dar și consilierul personal ori șoferul acestuia care îl însoțesc pe teren. O declarație a liderului PMP, pe care Primarul nu o contestă este aceea legată de închegarea alianței de dreapta în jurul Prefectului de Galați. „Aș vrea să îl pot contrazice”, spune Pucheanu. La îndemnul fostului edil, Marius Stan, care îndeamnă la „Opriți betonizarea orașului”, Pucheanu a răspuns scurt cu o întrebare: „ce ar fi de comentat?”. „Cu Marius Stan nu am absolut nimic”, spune Primarul admițând că ambii au făcut parte din aceeași echipă în trecut. Acesta mai spus că fiecare cetățean a ajutat în perioada pandemiei după posibilități, însă fostul edil a lipsit din peisaj.

Pentru viitorul mandat, Pucheanu consideră că un city manager ar fi în avantajul său și al municipiului. Viceprimarului său, Picu Roman, nu are ce să îi reproșeze, în ciuda unor declarații nepotrivite. „Asta nu înseamnă acum că trebuie să îi sărim la gât”, a spus legat de viceprimarul Roman, adăugând că acesta este „un Bacalbașa la un alt nivel”.

Primarul a menționat că relația dintre dumnealui și Președintele Consiliului Județean, Costel Fotea, este la fel de bună. „Faptul ca am avut 2 evenimente in acelasi timp a fost o greșeala a echipelor de comunicare”, mai spune edilul. Acesta consideră derizorii încercările unor ziariști de a lansa astfel de zvonuri, Primarul punctând că „sunt în echipă cu Costel Fotea și Costel Fotea cu mine”.

Telespectatorii întreabă!

Telespectatorii emisiunii l-au întrebat pe Primar de fondurile care vor acoperi noile autobuze, dar și motivul pentru care parcarea din Mazepa a fost mai scumpă. Pucheanu a argumentat că parcarea „a costat cât costă o parcare normală”, iar cheltuieli suplimentare față de studiul de fezabilitate au fost făcute cu devierile de rețele. Aceste cheltuieli suplimentare s-au ridicat la aproximativ 100.000 de Euro. La „Bazinele cu valuri” singurul impediment în continuarea lucrărilor a fost pandemia, la amplasament construindu-se în continuare. Venind în întâmpinarea întrebărilor legate de cheltuielile Primăriei, Pucheanu a menționat că în ultimii ani au fost achitate aproape 170 de milioane de lei, bani care să acopere împrumuturile foștilor primari, iar anul acesta vor fi rambursate alte 30 de milioane de lei. Cota de îndatorare a Galațiului este de 18%, mai spune edilul, maximum fiind de 30%.

În problema turismului din Galați, șeful municipalității spus că turiștii de pe vasele de croazieră nu au motiv să oprească în Galați. În lipsa unei identități și a câtorva atracții culturale și istorice, Galațiul nu oferă încă o zonă în care turiștii să își dorească să vină.