Tronsonul străzii Siderurgiștilor, cuprins între Pationoar și Bariera Traian este unul problematic, gropile și șinele de tramvai creând deseori probleme șoferilor. 

 

Acea porțiune va fi reabilitată cu fonduri europene. Este vorba mai exact de modernizarea străzilor Traian Vuia, Henri Coandă și George Coșbuc (tronson str. H. Coandă – str. Al. Măcelaru). Lucrările vor începe săptămâna viitoare și se vor termina în 16 luni.

În cadrul proiectului, vor fi realizate următoarele lucrări reabilitare a căii de rulare a tramvaielor – 5.570 m cale simplă; reabilitare și modernizare a stațiilor de transport public de călători – 16 stații și peroane de călători; construirea sau modernizarea pistelor pentru biciclete și a trotuarelor, precum și reabilitarea părții carosabile; amenajare a 6.731 mp piste pentru biciclete; reabilitarea a 17.405 mp de trotuar și 38.550 mp parte carosabilă; plantare de arbori și arbuști; înierbări de-a lungul celor 2.594 de metri de străzi reabilitate.

Etapele lucrării constau în: realizarea unei structuri rutiere cu straturi asfaltice noi, cu modificarea părții carosabile prin realizarea de locuri de parcare noi, reamenajarea trotuarelor, execuția de piste noi pentru bicicliști; execuția liniei noi de tramvai, atât calea de rulare, cât și rețeaua de alimentare, peroane noi și schimbătoare de cale noi; reabilitarea și repararea rețelelor edilitare subterane (de apă) din perimetrul lucrărilor de reabilitare la carosabil și tramvai; reabilitarea iluminatului public stradal, amenajări peisagistice prin modernizarea spațiilor verzi existente, cât și a celor nou apărute în urma lucrărilor de modernizare, procurarea și montarea de mobilier stradal nou; amenajarea în trotuare/carosabil de canalizatie subterană multitubulară cu camere de tragere pentru introducerea în subteran a diverselor rețele aeriene; realizarea dispozitivelor pentru preluarea și evacuarea apelor pluviale; aducerea la cota proiectată a utilităților (capace cămine); amenajarea străzilor laterale pe o lungime de 25 m; realizarea semnalizării prin marcaje rutiere și indicatoare rutiere.

Contractul de proiectare și de execuție a lucrărilor, în valoare de aproximativ 80 de milioane de lei, fără TVA, a fost semnat cu asocierea firmelor Lemacons SRL, Tancrad SRL, Mari-Vila Com SRL și Add Global Design SRL, în urma licitației publice. Valoarea totală a proiectului cu finanțare europeană ”Modernizare linii tramvai și carosabil străzile Traian Vuia, Henri Coandă, Bld. George Coșbuc (tronson str. H. Coandă – str. Al. Măcelaru) este de aproximativ 104.000.000 de lei (22 de milioane de euro).

Sursa: Realitatea de Galati