Mâine, 3 august, pe esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor, începe Festivalul Internaţional de Fanfare „Iosif Ivanovici”, ediţia a XIV-a. Participă şase fanfare, din ţară şi din Republica Moldova. Evenimentul, organizat de Centrul Cultural „Dunărea de Jos”, are intrarea liberă şi durează până duminică, 5 august.

Timp de trei zile, cele şase orchestre vor susţine concerte în aer liber, începând cu ora 19,00, pe scena principală a festivalului, la „Păpădie”. Potrivit organizatorilor, vor fi şi trei reprezentaţii programate pe Faleza Dunării şi în Grădina Publică.

Mâine, 3 august

Festivalul va debuta, de la ora 18,30, cu intonarea Imnului României şi al Uniunii Europene. Evident, va răsuna şi valsul „Valurile Dunării”, urmat de defilarea şi prezentarea fanfarelor participante. De la ora 19,00, atât pe esplanada din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor, cât şi în Grădina Publică şi pe Faleză, vor avea loc concerte.

La Sindicate, până la ora 22,15, vor urca pe scenă Fanfara „Valurile Dunării”, Muzica Militară a Forţelor Navale (Constanţa), Orchestra „Model” a Departamentului Trupelor de Carabinieri (Republica Moldova). Vor urma trupa de majorete Câmpia Turzii şi Orchestra „Valahia” (Giurgiu), cu majorete.

În aceeaşi seară, între orele 19,30 şi 20,30, pe Faleza Dunării, vor răsuna acordurile Fanfarei de copii şi tineret din Târgu Secuiesc. La Grădina Publică, în acelaşi interval, va putea fi ascultată Fanfara de copii şi tineret „Promenada” din Câmpia Turzii.

Sâmbătă, 4 august

Sâmbătă, de la ora 19,00, vor evolua, pe scena de la Păpădie, Muzica Militară a Forțelor Navale din Constanța, Fanfara de copii și tineret din Târgu Secuiesc, trupa de  majorete din Câmpia Turzii. Programul va continua cu Orchestra „Valahia” din Giurgiu şi Fanfara de copii şi tineret „Promenada” din Câmpia Turzii.

Pe Faleza Dunării, între orele 18,30 – 19,30, va cânta Orchestra „Model” a Departamentului Trupelor de Carabinieri din Republica Moldova.

Duminică, 5 august

Duminică, în ultima zi, la Casa de Cultură a Sindicatelor, vor putea fi reascultate, de la ora 19,00, Fanfara de copii și tineret din Târgu Secuiesc şi Fanfara de copii şi tineret „Promenada” Câmpia Turzii. Vor uma în program Orchestra „Valahia” din Giurgiu şi Orchestra „Model” din Moldova.

Pe Faleză, între orele 18,30 şi 19.30, va concerta Muzica Militară a Forţelor Navale din Constanţa.

Fanfarele invitate, istorie şi palmares

Înfiinţată în 2002, Fanfara „Valurile Dunării” pune în valoare una dintre tradiţiile Galaţilor, ce datează din 1832. Atunci a fost organizată prima Fanfară Militară, în cadrul Regimentului de Marină 11 Siret. 

Muzica Militară a Forţelor Navale Române este o formaţie dobrogeană de prestigiu. Orchesta este condusă de şeful şi dirijorul colonel Cornel Ignat, doctor în muzică, licenţiat în Teologie. Muzica Militară a Forţelor Navale s-a făcut cunoscută în întreaga Europă, la evenimente de profil.

Fondată în anul 1994, Orchestra „Model” este o subdiviziune Departamentului Trupelor de Carabinieri, condusă de către maiorul Oleg Cazacu. Acesta este maestru în Artă, lector universitar al Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice din Chişinău. Din palmaresul formaţiei, se remarcă trofeele câştigate în 2015, la festivaluri în Franţa şi Italia.
Fanfara Clubul Copiilor este înfiinţată în 1993, în Târgu Secuiesc. Orchestra are 50 de membri cu vârste între 10 şi 25 de ani, elevi şi studenţi. Fanfara abordează marşuri, prelucrări folclorice, prelucrări clasice, muzică uşoară, muzică de dans şi de film. Artiştii au fost invitaţi să concerteze în Ungaria, Austria, Moldova, Italia şi Polonia.
Fanfara „Promenada” din Câmpia Turzii, sub conducerea dirijorului Sorin Sălăjan, şi-a format un repertoriu bogat cu care a fermecat publicul atât în ţară, cât şi în străinătate. La festivalul de la Malgrat de Mar – Spania, unde au obţinut locul I.
Orchestra „Valahia” a fost înfiinţată în anul 2003 de către Consiliul Local Giurgiu, fondatorul ei fiind profesorul şi dirijorul Virgil Peţanca. „Valahia” a susţinut sute de concerte de sală şi în aer liber, în ţară şi în străinătate. Orchestra a înregistrat două albume şi a participat la festivaluri internaţionale de gen în România, Bulgaria, Ungaria şi Polonia.

Articolul precedentPoliţiştii brăileni au reţinut ieri 20 de permise în doar două ore
Articolul următorScandal ca în filme: un bărbat era cât pe ce să-şi omoare unchiul