În cartierele de la marginea de vest a muncipiului Galaţi miroase înțepător a putrefacție, de fiecare dată când bate vântul dinspre depozitul de deşeuri de la Tirighina. Oamenii din zonă spun că mirosul a apărut de câteva luni, de când au început să fie deversate în groapa de gunoi a oraşului deşeurile aduse din comunele din judeţ.

Judeţul Galaţi a început să aibă probleme cu depozitarea deşeurilor după ce groapa de gunoi Muchea, judeţul Brăila, unde îşi trimiteau resturile menajere peste 50 de unităţi administrativ-teritoriale gălăţene, a fost închisă definitiv, la finele lunii aprilie. În situaţia dată, Consiliul Local Galați a aprobat, prin HCL 285/15.05.2018, transportarea gunoiului provenit din județ la Depozitul de deșeuri Tirighina-Galați.

Transportul de la distanțe mari al materiilor intrate în putrefacție și depozitarea lor în condițiile temperaturilor ridicate de vară fac ca acestea să nu mai poată fi compactate, astfel că sunt lăsate sa se descompună în mediu extern. Acest lucru determină ca bacteriile rezultate să se răspândească aerian până în zona orașului. Emanațiile de acid sulfhidric și amoniac se resimt astfel în cartierele Micro 19, Micro 17 şi Barboși.

În aşteptarea deschiderii depozitului din Vaslui

Conform hotărârii Consiliului Local, depozitarea deșeurilor comunale în municipiul Galaţi se va face până la începerea activității depozitului din comuna Roșiești, județul Vaslui, realizat cu fonduri europene şi care trebuia inaugurat la sfîrşitul lunii mai.

Conform unor surse specializate, cantitatea de gunoi adusă zilnic la groapa de la Tirighina s-a dublat de când au început să „contribuie” şi comunele din judeţ. Dacă înainte se deversau  în jur de 200 de tone pe zi, acum se aduc peste 500 de tone.

Reprezentaţii municipalităţii au declarat că, în cursul săptămânii viitoare, specialişti ai Primăriei, Consiliului Judeţean şi Gărzii de Mediu se vor întâlni pentru a găsi o soluţie.

Pe de altă parte, judeţul Galaţi are în proiect construcţia unui depozit de gunoi la Valea Mărului, cu o capacitate de stocare de un milion de metri cubi, însă lucrările nu au început, deşi primele planuri au fost întocmite încă din 2013.

Articolul precedentUn brăilean a provocat un accident, soldat cu două victime din Galaţi
Articolul următorFotbaliştii de la Oțelul au câștigat primul amical al verii