IKEA a preluat trei parcuri eoliene din judeţul Galaţi

Grupul suedez IKEA a preluat trei parcuri eoliene din judeţul Galaţi, de la firma daneză Vestas, cel mai mare producător de turbine eoliene din Europa.

Subsidiara românească de exploatare forestieră a grupului IKEA a cumpărat de la danezi cinci parcuri eoliene, contra sumei de 136 milioane de euro. Aceste firme aveau, la finalul anului trecut, bilanţuri financiare în pierdere şi datorii de 390 milioane de lei.

IKEA a preluat 80% din firmele Ewind SRL, Smartbreeze SRL și Eol Energy Moldova SRL. Prima companie operează parcul eolian Pantelimon 4, din Constanța, cu o putere instalată de 123 MW. Smartbreeze deține centrala eoliană Apollo din comuna gălăţeană Frumușița, de 6 MW. Cea de-a treia firmă operează parcurile din Mahmudia – Tulcea (4 MW), Vârlezi și Smulți – ambele din Galați (8 MW împreună).

Cele cinci parcuri eoliene preluate de IKEA de la Vestas au fost puse în funcțiune în perioada 2012-2014. Din 2013, autoritățile de la București au început să taie semnificativ din subvențiile acordate producătorilor de energie regenerabilă, astfel că mulţi dintre aceştia n-au mai reuşit să-şi recupereze investiţiile.

Articolul precedentUn autobuz al Transurb a luat foc în Bariera Traian
Articolul următorCinci maşini au fost incendiate în cartierul gălăţean Micro 21