Gălăţenii din 11 cartiere au rămas miercuri fără apă potabilă din cauza unor fluctuaţii de tensiune la sistemul electric al staţiei de pompare.

Dacă iniţial Apă Canal menţionase un anumit termen pentru remedierea problemei, acesta a fost prelungit din cauza căderilor succesive.

Şocul lipsei apei potabile la robinete a lovit jumătate de oraş miercuri după-amiază, cu puţin înainte de ora 18,00. Din Micro 21, până în Centru, la robinete nu a mai curs apă rece.

Cea mai serioasă probblemă privind alimenatrea cu energie electrică

Potrivit Apă-Canal, au fost afectate 11 cartiere. Acestea au fost Micro 16, 17, 18, 19, 20, 21, o parte din Siderurgiştilor Vest, Ţiglina 1 şi 2, Mazepa 1 şi 2. Consumatorii afectaţi au fost extrem de revoltaţi, mai ales că nu aveau nici rezerve de apă, ca în cazul sistărilor anunţate.

Cel mai tare îngrijorează motivul sistării. Uzina de Apă 2 nu a mai primit suficientă energie electrică. Asta ridică multe semne de întrebare legate de capacitatea reţelei de a face faţă consumului din perioada de iarnă. Este una dintre cele mai grave probleme legate de alimentarea cu curent din Galaţi iarna aceasta.

„O avarie pe reţeaua electrică ce alimentează Uzina de Apă nr. 2 a condus la sistarea alimentării cu apă potabilă a consumatorilor. Echipele SDEE Distribuţie au intervenit în regim de urgenţă. În jurul orei 18,35 s-au finalizat manevrele specifice de realimentare cu energie electrică a Uzinei 2. Imediat după repunerea sub tensiune, Apă-Canal a pornit pompele şi manevrele de realimentare cu apă potabilă a consumatorilor”, anunţa iniţial Apă-Canal, care estima că, cel târziu până la orele 19,30, toate cartierele vor fi realimentate cu apă. Problema nu a putut fi rezolvată în termenul avansat, din cauza unor noi căderi de tensiune, care au luat prin surprindere echipele de intervenţie. Abia spre orele 22,00, cei responsabili comunicau că a fost reluată alimentarea cu apă la blocurile cu patru etaje şi că era în curs de rezolvare problema presiunii în imobilele cu zece etaje.

Pompele nu pot fi repuse brusc în funcţiune

Reprezentanţii Apă-Canal au explicat de ce a durat atât de mult repunerea în funcţiune a pompelor şi furnizarea apei către consumatori.

„Uzina de Apă 2 are două surse de alimentare cu energie, astfel că, dacă pică un fir, să putem trece pe celălalt. Din păcate, au fost căderi succesive pe ambele fire, dar am putut înlocui la timp o pompă care s-a defectat. Din păcate, este necesară o durată de timp destul de lungă până la repornirea pompelor, care nu pot fi repuse brusc în funcţiune, iar în plus trebuie să asigurăm şi calitatea apei”, ne-a explicat Cornelia Arnăutu, purtătorul de cuvânt al SC Apă-Canal SA Galaţi.

Articolul precedentDJ 242 Folteşti – Târgu Bujor – Vârlezi se va moderniza
Articolul următorUn șofer băut a lăsat Galațiul fără troleibuze timp de câteva ore