În cele șase luni de mandat, prefectul județului Galați, Gabriel Avrămescu consideră că a gestionat bine perioada de pandemie, codul roșu de iarnă și explozia de pe strada Frunzei, eveniment ce a marcat începutul său de mandat. De la debutul său în funcția administrativă evenimentele și situațiile de criză s-au succedat, iar pentru gestionarea cu succes a acestora Prefectul atribuie meritele atât echipei din Comitetul Județean de Situații de Urgență, cât și bunei colaborări cu Primăria și Consiliul Județean. „Deciziile se iau în grup și meritele sunt ale echipei”, spunea Avrămescu la emisiunea Deschide Lumea. Vizita ministrului sănătății Nelu Tătaru nu a găsit nereguli, deși la București s-ar fi vorbit de probleme grave la nivelul județului. Ministrul a vizitat Spitalul Județean și Căminul Sf. Ilie, iar la Prefectură a poposit 5 minute, lucru ce poate fi confirmat de cei din presă spune Avrămescu. „Vizita a fost scurtă pentru că nu au fost probleme”. Pandemia a fost o perioadă în care au ieșit la iveală metehne ale sistemului de sănătate, în „criza de sănătate publică” lucrându-se într-un „stil pompieristic”, după cum a zis chiar Prefectul făcând referire la ritmul alert în care s-a lucrat în instituție.
Galațiul a fost primul județ care a impus purtarea măștii în spațiile publice, iar această decizie a redus numărul infectărilor. Prefectul face un apel către gălățeni să poarte în continuare mască și să respecte măsurile de siguranță, considerând că cei care promovează contrariul duc o „campanie criminală”. „Din 86 de decese, 84 au avut comorbidități. Nu sunt morți doar de coronavirus, dar factorul coronavirus a fost cel care a declanșat decesul”, a spus Avrămescu.
Acuzațiile legate de implicarea sa în viața politică locală au fost demontate de Gabriel Avrămescu. Acesta susține că nu se implică în viața politica, dar că ține legătura cu reprezentanții partidelor locale. A dezmințit de asemenea zvonurile conform cărora este înrudit prin alianță cu Marcel Ciolacu. Invitatul emisiunii nu a dorit să comenteze aceste acuzații, spunând că îi vizează viața personală. „Nu doresc să ducem discuția într-o notă personală, sunt de la Buzău, la fel ca ÎPS Casian, o fi o conspirație a buzoienilor să ocupe Galațiul”, a mai adăugat Prefectul. Nici la acuzele politicianului gălățean Cătălin Cristache, Gabriel Avrămescu nu le-a răspuns, acesta spunând că nu se ocupă de politică și nici nu își dorește. Cătălin Cristache, președintele PMP Galați a spus în cadrul aceleiași emisiuni că Prefectul Galațiului „se ocupă de închegarea alianței de dreapta, după program”. Aceasta afirmație nu a fost dezmințită de primarul orașului, Ionuț Pucheanu, spunând „aș vrea să îl pot contrazice”. Gabriel Avrămescu a numit aceste afirmații dezinformări, „a minți este un cuvânt dur”, a mai spus acesta. Tot el a mai argumentat că pentru a forma o alianță politică ar trebui să reprezinți un partid și să fii desemnat din partea unei formațiuni politice pentru așa ceva.
Legat de colaborarea cu omologul său de la Brăila, Gabriel Avrămescu a precizat că au o legătură bună și că nu se pune problema de competiție. „Cu domnul Boboc colaborez, așa am pornit la drum, nu suntem în competiție, cu Cristian Boboc am o colaborare buna. Cred că județele astea doua se pot dezvolta împreună, regionalizarea se va intampla, iar Tulcea nu va trebui să lipseasca din schemă. Dacă spiritual ne putem uni, de ce nu am putea si administrativ?”, a spus Prefectul.
Criza de la coronavirus a mai accentuat probleme sistemului de învățământ, care în această perioadă a trecut orele în mediul online. Alături de profesori din Galați, dar și de reprezentanți ai elevilor, Prefectura caută soluții pentru anul școlar care va începe din toamnă. Avrămescu consideră că sistemul va fi probabil hibrid, îmbinând predarea din clasă cu cea online. Soluțiile pentru viitorul an școlar sunt încă în discuție, fiind căutate variantele optime.
Sursa: Realitatea de Galati