Focare noi de pestă porcină africană, la Braniştea şi Şendreni

Două focare noi de pestă porcină africană au fost confirmate, în cursul zilei de marţi, în comunele gălăţene Braniştea şi Şendreni.

Comitetul Județean pentru Situații de Urgență, întrunit marţi după-amiază, a aprobat o serie de măsuri în urma confirmării bolii. Astfel, s-a decis uciderea preventivă a suinelor din cele două exploatații, aflate la marginea localităților. La Braniștea au fost ucişi cinci porci adulți și 25 de exemplare tineret, iar la Șendreni au fost sacrificaţi un porc adult și 6 purcei.

În acelaşi timp, cele două gospodării au fost plasate sub supraveghere oficială. Acest lucru presupune: interzicerea mișcării porcinelor, interzicerea intrării persoanelor străine, interzicerea ieșirii cărnii, furajelor, ustensilelor și altor obiecte sau materiale. Tot pentru a se minimiza riscul propagării pestei porcine africane, s-a interzis organizarea de târguri de animale. De asemenea, toți porcii din cele două localități vor fi ținuți închiși în curți, fără acces la pășunat sau bălți, pentru a-i împiedica să aibă contact cu porcii sălbatici.

Pesta porcină africană nu se transmite la om, dar are un impact economic major, întrucât nu există vaccin ori tratament pentru această boală.

Articolul precedentS-a urcat beat la volan şi şi-a făcut praf autoturismul
Articolul următorAlarma de răpire a unui taximetrist a pus pe jar zeci de poliţişti şi jandarmi