Focar de pestă porcină africană în gospodăria medicului veterinar

Două noi focare de pestă porcină africană au fost confirmate în județul Galați, una dintre ele chiar în gospodăria veterinarului din comuna Oancea.

În total, 29 de porci vor fi sacrificați, 18 dintre aceștia aparținându-i medicului veterinar din comună. Exploataţia este situată la intrarea în localitate. Familia medicului nu deţine pentru animalele respective cod de exploataţie, porcii nefiind înregistraţi în baza naţională de date. Medicul avea înregistrată exploataţia pentru creştere porci la adresa de domiciliu. Cele două gospodării afectate au fost plasate în carantină.

Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, întrunit joi dimineaţă, a aprobat planul de măsuri care trebuie luate după confirmarea bolii. În afara interdicţiilor clasice pentru împiedicarea răspândirii pestei porcine, autorităţile locale au decis şi vânarea tuturor mistreţilor din zonele afectate, în interval de 60 de zile.

În Pădurea Gârboavele, de exemplu, unde a fost confirmată prezenţa virusului, ar trebui vânaţi, în termen de două luni, toţi porcii mistreţi. Şeful vânătorilor gălăţeni, Adrian Alexandru, susţine însă că la Gârboavele nu mai există mistreţi. „Probabil au plecat, au murit, cert este că noi nu am dat de ei. Paznicii de vânătoare patrulează zi şi noapte şi spun că nu mai sunt mistreţi”. În plus, directorul Asociaţiei Judeţene de Vânătoare şi Pescuit Sportiv consideră că termenul de 60 de zile nu este realist: „În momentul în care faci o vânătoare, nu o poţi face în grup restrâns. Cu cinci oameni nu poţi să ucizi 40 de porci”, a explicat Adrian Alexandru.

Articolul precedentFinanţare europeană pentru Ambulatoriul Spitalului Judeţean Galaţi
Articolul următorBărbat bătut de doi consăteni, după un conflict mai vechi