Războiul rece”, film polonez nominalizat la Oscar și premiat la Cannes, vine la Galaţi. Institutul Polonez din Bucureşti și Muzeul de Artă Vizuală Galaţi îi invită pe gălăţeni la proiecţie vineri, 22 februarie, de la ora 18,00. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Institutul Polonez împreună cu partenerii săi prezintă filmul în mai multe oraşe din ţară. Producția a fost laureată la Cannes pentru cea mai bună regie și nominalizată la premiile Oscar 2019 la trei categorii.

„Războiul rece” („Cold War”/ „Zimna wojna”), în regia lui Paweł Pawlikowski, este considerat cel mai bun film european. El i-a adus regizorului al doilea premiu de anvergură mondială. După Oscarul pentru cel mai bun film străin câştigat în 2015, pentru filmul „Ida”, a primit acum premiul pentru Cel mai bun regizor la Festivalul de Film de la Cannes 2018.

Trei nominalizări la Oscar 2019

Filmul a fost nominalizat la Premiile Oscar 2019, la trei categorii: Cel mai bun regizor, Cel mai bun film într-o limbă străină, alta decât limba engleză şi Cea mai bună cinematografie.
Acțiunea are loc pe fundalul Războiului Rece în Polonia, Berlin şi Iugoslavia şi Parisul anilor ’50. Protagoniștii trăiesc o poveste de dragoste la fel de imposibilă ca și epoca în care se desfășoară.

Wiktor – un muzician talentat, cu poziţie socială şi multe relaţii, şi Zula – o fată de la sat,  cu o voce minunată, se întâlnesc.

La preselecţiile pentru ansamblul folcloric de cântece şi dansuri „Mazurek”, el vede în ea  talentul şi-i oferă şansa să facă carieră.

Se îndrăgostesc unul de celălalt, chiar dacă totul le este împotrivă: caractere, aspiraţii şi orientări politice diferite etc.

Filmat în alb-negru, filmul se remarcă prin jocul actoricesc de excepţie al unor actori de renume în cinematografia poloneză. Tomasz Kot, Joanna Kulig sau Agata Kulesza, dar şi muzica genial orchestrată de compozitorul polonez Marcin Masecki, vă vor cuceri.

 

Articolul precedentDoi pietoni, accidentați pe trecerea de pietoni în aceeași zi
Articolul următorVoleibaliștii de la CSM Arcada Galați rămân în cursa pentru titlu