Muzeul de Istorie „Teodor Cincu” Tecuci, în parteneriat cu Asociația „G.A.L Tecuci”, Primăria Municipiului Tecuci, Primăria Comunei Poiana, Complexul Muzeal Banu Nicorești, Asociația Culturală Enciclopedia Dacica, Asociația Culturală Tomis, organizează în perioada 19-21 august 2022 Festivalul Dacic „Piroboridava”, la sediul muzeului tecucean și în situl arheologic de la Poiana.

Așezarea geto-dacică Piroboridava (Poiana) a fost una dintre cele mai importante așezări dacice din afara spațiului ocupat de romani. Poziția sa strategică, dar și priceperea locuitorilor au făcut din acest loc un adevărat centru de comerț. Schimburile comerciale intense dintre barbari și lumea greco-romană sunt astăzi documentate prin descoperirile arheologice prezente în muzeul tecucean, unde pot fi găsite monede, podoabe, ceramică, arme și alte artefacte care demonstrează efervescența economică a așezării și a regiunii pe care o domina. Situl arheologic a fost cercetat din perioada interbelică de către Vasile Pârvan și continuând cu Alexandru Vulpe, Silvia Teodor sau Nicu Mircea. Cercetările au dovedit existența unei comunității antice importante și a unui sistem social complex.

Scopul reconstituirilor istorice care prezintă personaje din lumea dacică și romană, atelierelor tematice, precum și lecții de istorie vie, este acela de a valorifica istoria locală și a atrage atenția asupra acestui sit arheologic, marginalizat și aproape uitat de prea mult timp.

Puteți să luați contact cu personaje, arme, ierarhii sociale, echipamente, unelte, tehnologii și meșteșuguri antice aduse la viață de către pasionații de istorie ai asociațiilor de reconstituire prezente la acest festival, cu stilul lor de viață, cu societatea antică și să parcurgeți o adevărată călătorie în timp.

Accesul este gratuit. 

Evenimentul se va desfășura după următorul program:

VINERI 19 august 2022 (Muzeu Tecuci)

16:00 – Deschidere

17:30 – Lupte daci și romani

18:00 – Prezentare echipamente, interacțiune cu publicul

20:00 – Paradă cu torțe

21:30 – Proiecție film

SÂMBĂTĂ 20 august 2022 (Poiana)

14:00 – Deschidere

15:00 – Prezentare echipamente, interacțiune cu publicul, ateliere tematice

18:00 – Lupte daci și romani

20:00 – Foc de tabără

20:30 – Momente muzicale

21:30 – Proiecție film

DUMINICĂ 21 august 2022 (Poiana)

11:00 – Deschidere

13:00 – Lupte daci și romani

13:30 – Ateliere tematice

16:00 – Momente muzicale

19:00 – Foc de tabără

21:00 – Proiecție film

Sursa: Realitatea de Galati

Articolul precedentVideo: Jandarmii gălățeni au ajuns astăzi la Anya, o fetiță în vârstă de 8 ani, refugiată din Ucraina, care-și dorea o păpușă
Articolul următorForțele Navale Române organizează numeroase evenimente la Galați cu ocazia Zilei Marinei