Duminică, tromboliză efectuată în premieră în județul Galați. O pacientă ajunsă la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei” upă ce suferise un accident vascular cerebral (AVC) a fost supusă unei proceduri de tromboliză intravenoasă. 

Pacienta de 68 de ani supusă duminică intervenţiei de tromboliză suferise de curând un AVC. Procedura a fost efectuată de o echipă de medici în cadrul Unităţii de Primire Urgenţe (UPU) a Spitalului Judeţean din Galaţi. În cadrul tratamentului, substanţa injectată intravenos, prin intermediul unei perfuzii, a distrus un cheag format într-un vas de sânge din creierul femeii.
„Din fericire, pacienta s-a prezentat la UPU în fereastra terapeutică cerută de acest tip de intervenţie. Concret, este vorba de primele 4,5 ore după suferirea AVC-ului. Aceasta a fost prima intervenţie de acest tip efectuată la Spitalul Clinic de Urgenţă din Galaţi. Procedura a decurs conform planului, iar pacienta se recuperează în prezent, starea sa fiind stabilă din punct de vedere clinic”, a precizat Alina Dobrea, managerul Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi.

Procedura va deveni obișnuită la Galați, spun autoritățile

Autorităţile gălăţene promit că noua procedură va deveni o rutină în Galaţi. Astfel, pacienţii din judeţul nostru, precum şi cei din Brăila şi Tulcea, vor putea fi trataţi direct aici. Până acum, pacienţii trebuia transportaţi cu elicopterul la Iaşi sau la Bucureşti. „Începând de acum acesta nouă procedură va salva multe vieţi şi va reduce mult efectele negative în cazul unui asemenea accident”, a declarat Costel Fotea, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Galaţi, în subordinea căruia se află Spitalul Clinic de Urgenţă „Sf. Apostol Andrei”.

25 la sută dintre pacienţi au şanse de recuperare totală

Ministerul Sănătăţii a extins cu puțin timp în urmă lista spitalelor finanţate pentru a realiza tratamentul de tromboliză de la zece la 41. Este vital însă ca bolnavul să ajungă rapid la medicul neurolog. Potrivit specialiştilor, în cazul în care tromboliza este efectuată în primele 90 de minute de la survenirea AVC-ului, un sfert dintre pacienţi se pot externa fără deficit neurologic. O asemenea procedură poate costa aproximativ 1.000 de euro.

Articolul precedentUnited Galaţi a revenit pe locul 1 în Liga I de futsal
Articolul următorPatru bărbați găsiți beți la volan într-o singură zi, la Galați