Drona construită de un doctorand al Universității „Dunărea de Jos” din Galați va zbura de la București la Alba Iulia. Inginerul Mihai Dragu este din Buzău, locuieşte în Bucureşti şi face doctoratul la Facultatea de Ştiinţe şi Mediu a Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi.

Absolvent al Academiei Tehnice Militare din Bucureşti şi pasionat de aparate de zbor, doctorandul construieşte vehicule aeriene civile fără pilot, de dimensiuni reduse. Le vinde apoi în toată lumea, pentru aplicaţii în topografie, agricultură, filmări sau misiuni de salvare.

Sub coordonarea prof. dr. ing. Lucian Puiu Georgescu şi a prof. dr. ing. Gabriel Murariu, din 2016, Mihai Dragu a început să lucreze la un proiect special, în cadrul unei teze de doctorat care abordează utilizarea dronelor în protejarea mediului înconjurător.

Este vorba despre construcţia unui aeromodel cu propulsie solară şi motor electric, care să zboare complet autonom pe un traseu pre-programat. Dorinţa sa, devenită realitate în vară, a fost ca drona cu propulsie solară să refacă drumul lui de Aurel Vlaicu, de la Băneşti la Braşov.

„Au fost 84 de kilometri, pe care aparatul i-a parcurs cu succes. Sunt deja la a treia dronă construită integral în atelierul meu, din materiale compozite. Aparatul are 4,5 metri anvergură şi masa complet încărcată în zbor e de 8,5 kg, o viteză eficientă de 50-60 km/oră, dar poate ajunge până la 120 de km/oră. Zborul centenar Bucureşti – Alba Iulia face parte din proiectul meu de doctorat şi se va realiza în această săptămână, dacă aparatul, care rezistă 10 ore pe baterii, va trece de teste. Vrem să stabilim şi un record mondial de zbor pentru un aeromodel electric lansat din mână. E un omagiu adus pionierului aviaţiei române, un gest prin care celebrăm 100 de ani de la Unirea pe care Vlaicu nu a mai apucat să o vadă”, a declarat Mihai Dragu.

Drone pentru observarea și protecția mediului înconjurător

Dronele, crede Mihai Dragu, pot ajuta cu adevărat la protejarea biosferei Deltei Dunării, în domeniul agricol şi topografic şi în siguranţa civilă (inundaţii, alunecări de teren, incendii, operaţiuni de căutare şi salvare).

De câțiva ani, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați este implicată într-o activitate complexă de cercetare aplicată legată de domeniul mediului, printre altele aspecte numărându-se și observarea aeriană a ecosistemelor forestiere.

„Controlul suprafețelor forestiere reale, observarea calităției și a evoluției lor, inclusiv tăierile clandestine, se pot face atât prin control la sol, cât și prin observații aeriene. Ne ocupăm de validarea mijloacelor de observare aeriană, care necesită atât aparatele de zbor, cât și cunoștințe de software. Astfel s-a ajuns la ideea dotării acestor drone cu celule fotovoltaice care să permită zboruri de zi pe perioadă îndelungată, plus acumulare de energie, fără benzină”, a declarat prof. univ. dr. Lucian Georgescu.

Articolul precedentBănuit de furturi în Austria, prins la graniță după aproape trei ani
Articolul următorCaravană cu donaţii pentru nevoiaşi, pe ruta Galaţi – Alba Iulia