Un document intern al companiei gălățene Criomec SA, care a apărut pe rețelele sociale, menționează că, din 15 octombrie, salariații care nu prezintă certificat verde COVID-19 sau adeverință de vaccinare vor avea contractele de muncă suspendate. În contextul în care, conform ITM Galați, nu există niciun act normativ legal care să susțină o astfel de măsură, decizia anunțată de conducerea Criomec este una de impulsionare a vaccinării în rândul angajaților. 

Stimați colegi, în contextul epidemiologic actual, cu creșteri semnificative ale numărului persoanelor infectate cu COVID-19 la nivelul unității și cu o rată de infectare confirmată mai mare de 6 la mie în rândul angajaților, cu o tendință de creștere accentuată și cu potențial de oprire a anumitor proiecte și chiar a întregii activități, dacă apar focare în rândul angajaților, la nivelul conducerii Criomec SA a fost luată următoarea DECIZIE: Începând cu data de 15.10.2021, se suspendă contractele de muncă ale angajaților care nu prezintă adeverință de vaccinare sau certificat verde COVID-19. Până la data de 01.11.2021 se acceptă derogare pentru angajații care prezintă dovada de vaccinare cu prima doză în cazul vaccinurilor care necesită 2 doze (Moderna, Pfizer). Prezenta decizie nu se aplică angajaților care prezintă de la medic o scrisoare medicală care să ateste faptul că nu le este recomandat vaccinul împotriva COVID-19„, se afirmă în documentul intern transmis angajaților companiei gălățene.

Conform ITM Galați, nu există niciun act normativ care să permită o astfel de decizie.

Managerul Criomec S.A., dr. ing. Alexandru Șerban, a spus că pericolul care planează asupra activității Criomec SA, unde este acționar majoritar și care are peste 600 de angajați, în actualul context pandemic este unul real și foarte costisitor. Șerban este și Profesor în cadrul Deptamentului Termotehnică, Motoare, Echipamente Termice și Frigorifice, Facultatea de inginerie mecanică și mecatronică, din cadrul Universității Politehnica București.

„Sunt diverse metode de a face poporul român să se vaccineze. Noi nu lucrăm foarte mult în România. În țările în care lucrăm noi, lumea s-a vaccinat în proporție de 80-90 %, iar noi nu putem să fim primiți pe șantierele de acolo dacă nu vaccinăm lumea în același procentaj. Această adresă internă a dat roade. Acum avem peste 60 % din angajați vaccinați, față de 40 %, câți erau înainte. I-am adunat cu vorba bună, i-am rugat, nu s-au dus decât șase. După aceea am făcut o tombolă cu șase biciclete. Dacă eu n-am oameni pe care să-i duc pe șantier, eu închid. Este foarte greu de lucrat cu acest popor. Întreprinderile nu se conduc după reguli democratice, că nu suntem oameni politici aici. Noi trebuie să conducem afacerile după regulile economiei de piață, care sunt mult mai dure și unde nu-i loc de democrație”, a declarat managerul Criomec, dr. ing. Alexandru Șerban.

Sursa: Realitatea de Galati