În primele cinci luni ale acestui an, în jur de 70 de cazuri de rujeolă au fost confirmate în judeţul nostru, conform Direcţie de Sănătate Publică Galaţi. În urmă cu un an, un bebeluş de şase luni, din Tecuci, a decedat din cauza acestei boli.

În săptămâna 16-20 iulie, au fost raportate încă 57 cazuri nou confirmate, în zece judeţe şi în municipiul Bucureşti, informează Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP).

Cazurile noi au fost confirmate în următoarele judeţe şi în Bucureşti: Buzău (19), Municipiul Bucureşti (11), Iaşi (nouă), Bihor (opt), Bacău (două), Braşov (două), Galaţi (două), iar în Maramureş, Neamţ, Vaslui şi Vrancea, câte un caz.

Numărul total de cazuri raportate a ajuns la 14.758, de la începutul actualei epidemii. Astfel, din numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România, raportate până la data de 20 iulie 2018, 59 s-au soldat cu decesul pacienţilor.

O boală foarte contagioasă

Rujeola este o infecţie virală extrem de contagioasă. Boala este cauzată de virusul rujeolic, un virus din familia paramixovirusuri. Rujeola se transmite atunci când o persoană infectată tuşeşte sau strănută. Virusul se răspândeşte, cel mai adesea, în perioada de incubaţie a bolii. Atunci, pacientul nu ştie că este bolnav şi nu prezintă niciun simptom. Vaccinarea este singura modalitate de prevenire. Cunoscută şi sub denumirea de pojar, rujeola prezintă adesea complicaţii. Potrivit specialiştilor, din patru persoane care fac rujeolă, una are nevoie de spitalizare, iar pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală.

Complicaţiile maladiei pot fi severe

Rujeola este considerată boala eruptivă care se soldează cu cele mai multe complicaţii. Printre acestea se numără suprainfectări ale sistemului respirator: angină acută pultacee, laringită, bronşită, bronşiolită, pneumonie, bronhopneumonie. Poate fi afectată şi inima (miocardită, pericardită). Ochii pot fi atinşi de conjunctivite purulente. Pacienţii pot suferi şi de stomatite, otite, oto-mastoidite. Virusul ajunge inclusiv la nivelul sistemului nervos, cauzând enecefalita.

O complicaţie foarte rară (un caz la 100.000 de infecţii) este panencefalita sclerozantă, care apare la câţiva ani (trei-şapte ani) distanţă după infecţia cu virusul rujeolic, prin persistenţa acestuia în sistemul nervos. Boala este foarte gravă şi duce, de cele mai multe ori, la deces în lunile/anii ce urmează instalării sale.

Articolul precedentUn bărbat audiat pentru violenţă în familie, arestat după ce a ameninţat poliţiştii cu moartea
Articolul următorÎncă şase cadre didactice vor fi titularizate, după ce li s-au mărit notele la contestaţii