Descoperiri arheologice importante la Tirighina-Barboşi

Noi descoperiri arheologice importante au fost făcute în situl Tirighina-Barboşi, în urma cercetărilor derulate în cadrul proiectului de punerea în valoare a obiectivului.

Astfel, au fost puse în evidență urmele unei palisade, configurate prin două rânduri de stâlpi de lemn, acest sistem defensiv aparținând etapei romane timpurii. În spatele acestei linii de apărare a fost descoperită amprenta la sol a unui pilon construit din piatră, aparținând probabil unui turn de apărare.

În zona Castellum au fost continuate cercetările din anul 2017, fiind descoperite două spectaculoase locuințe romane din secolul III d. C. În zona Castrum a fost descoperit un șanț de apărare, foarte bine păstrat, cu o configurație impresionantă – o deschidere în zona superioară de 8 metri și o adâncime maximă de 3,8 metri.

În cele două sectoare au mai fost descoperite numeroase materiale arheologice: ceramică, monede, o fibulă din bronz, obiecte cu întrebuințări diferite din bronz și fier. Toate acestea, alături de patrimoniul arheologic descoperit în anul 2017, urmează a fi valorificate în cadrul muzeului de sit ce va fi construit în cadrul proiectului.

Situl arheologic Tirighina-Barboși, cel mai important sit de epocă romană din sudul Moldovei, va fi pus în valoare cu ajutorul unei finanțări europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Obiectivul proiectului este restaurarea, conservarea punerea în valoare sitului arheologic. Situl va avea un muzeu și un centru de informare, va găzdui expoziții, festivaluri, concerte, lansări de carte și alte acțiuni culturale.

Valoarea totală a contractului de finanțare este de 15.416.890,99 de lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă reprezintă 8.583.145,78 de lei. Proiectul va fi implementat până pe 31 octombrie 2020.

Articolul precedentPeste 400 de bilete de tratament balnear, în stațiuni din toată țara
Articolul următorŞofer drogat depistat de poliţiştii gălăţeni, în timpul unei razii tematice