Deputatul gălăţean Nicolae Bacalbașa, amendat de CNCD

Deputatul PSD gălăţean Nicolae Bacalbașa a fost amendat cu 2.000 de lei de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Sancţiunea vine după ce Bacalbașa i-a spus, în plenul Camerei Deputaţilor, deputatului USR Stelian Ion că este „untermensch” („om inferior”) – termen utilizat de naziști pentru populaţia non-ariană (evrei, romi și slavi). Colegiul director al CNCD a decis că declaraţia lui Bacalbaşa din 28 august 2019 constituie discriminare şi discurs de ură, prin utilizarea unei sintagme cunoscute ca fiind parte a limbajului liderilor fascişti.

De asemenea, au fost sancţionate declaraţiile pe care deputatul PSD le-a făcut, în februarie 2019, la un post de televiziune din Galaţi („poporul german, până în 1970, în proporţie de 70%, era prohitlerist” şi „Fuhrerul feminin al Germaniei actuale, Frau Merkel”). Acestea au fost considerate de CNCD discurs de ură, prin culpabilizarea colectivă a unei comunităţi pentru faptele regimului nazist, respectiv, prin etichetarea ca nazişti a liderilor comunităţii în cauză.

Nicolae Bacalbașa este cunoscut prin declarațiile controversate și gesturile obscene făcute în Camera Deputaţilor. În anul 2017, el a fost suspendat din PSD timp de şase luni, din cauza limbajului vulgar folosit la tribuna Parlamentului.