Deputatul gălăţean Nicolae Bacalbașa, amendat de CNCD

Deputatul PSD gălăţean Nicolae Bacalbașa a fost amendat cu 2.000 de lei de Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

Sancţiunea vine după ce Bacalbașa i-a spus, în plenul Camerei Deputaţilor, deputatului USR Stelian Ion că este „untermensch” („om inferior”) – termen utilizat de naziști pentru populaţia non-ariană (evrei, romi și slavi). Colegiul director al CNCD a decis că declaraţia lui Bacalbaşa din 28 august 2019 constituie discriminare şi discurs de ură, prin utilizarea unei sintagme cunoscute ca fiind parte a limbajului liderilor fascişti.

De asemenea, au fost sancţionate declaraţiile pe care deputatul PSD le-a făcut, în februarie 2019, la un post de televiziune din Galaţi („poporul german, până în 1970, în proporţie de 70%, era prohitlerist” şi „Fuhrerul feminin al Germaniei actuale, Frau Merkel”). Acestea au fost considerate de CNCD discurs de ură, prin culpabilizarea colectivă a unei comunităţi pentru faptele regimului nazist, respectiv, prin etichetarea ca nazişti a liderilor comunităţii în cauză.

Nicolae Bacalbașa este cunoscut prin declarațiile controversate și gesturile obscene făcute în Camera Deputaţilor. În anul 2017, el a fost suspendat din PSD timp de şase luni, din cauza limbajului vulgar folosit la tribuna Parlamentului.

Articolul precedentŞoferi prinşi de poliţişti la volan sub influenţa alcoolului
Articolul următorDispariţie falsă şi alertare inutilă a poliţiei prin 112 la Galaţi