Declinul demografic se menţine la cote ridicate în judeţul Galaţi

În luna iunie a acestui an, numărul deceselor înregistrate a fost cu peste 200 mai mare decât cel al naşterilor

Declinul demografic se menţine la cote ridicate în judeţul Galaţi, potrivit datelor făcute publice de Direcţia Judeţeană de Statistică (DJS) Galaţi.

În luna iunie a acestui an, spre exemplu, numărul deceselor înregistrate a fost cu peste 200 mai mare decât cel al naşterilor. Astfel, în judeţul Galaţi au fost înregistraţi 354 de nou-născuţi, cu 12 mai puţini decât în luna precedentă. Faţă de luna corespunzătoare a anului trecut, în iunie 2018 numărul naşterilor a fost mai mic cu 54.

Tot în iunie 2018, autorităţile locale au eliberat 564 de certificate de deces, cu 33 mai multe faţă de iunie 2017. Drept urmare, declinul demografic s-a accentuat, comparativ cu anul trecut. Populaţia îmbătrânită, incidenţa mare a unor maladii evitabile şi nivelul scăzut de trai sunt principalii factori care contribuie la împuţinarea populaţiei judeţului.

În perioada anilor 2013-2017, populaţia judeţului Galaţi a scăzut cu aproape 10.000 de persoane, doar ca urmare a sporului natural negativ. Datele oficiale ale Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi arată că natalitatea a cunoscut o creştere uşoară în 2017, faţă de 2016. Astfel, dacă în urmă cu doi ani, în judeţul Galaţi s-au născut 4.659 de copii, anul trecut numărul naşterilor a fost de 4.735. De cealaltă parte, numărul deceselor înregistrate anul trecut a fost cu peste 2.000 mai mare decât cel al naşterilor, lucru valabil şi pentru 2016.

Datele DJS Galaţi scot în evidenţă şi faptul că mortalitatea este cu aproape 50 la sută mai ridicată în mediul rural, faţă de oraş, lucru perfect explicabil, de altfel, având în vedere gradul de îmbătrânire a populaţiei din satele gălăţene.

Articolul precedentBere, cârnaţi şi muzică, până duminică la Oktoberfest Galaţi
Articolul următorPromenada Inimilor 2018 – mişcare pentru sănătate mâine, pe Faleză