Prezent la Brăila, unde a prezentat fermierilor oportunităţile de finanţare prin Planul Strategic Naţional 2023-2027, ministrul Agriculturii, Petre Daea, le-a răspuns şi fermierilor din Matca, unde viscolul şi zăpada au distrus solarii de pe o suprafață de circa 200 de hectare, unele căzute la pământ de tot, unele cu folia ruptă.

Realizez ce însemană pierderea acolo. Am înțeles că s-a dispus constituirea comisiilor necesare pentru constatarea efectelor distructive pe care le-a avut secvența aceasta de zăpadă. Uneori, iată, ne face şi rău zăpada când vine. Sigur, când vom vedea despre ce e vorba şi vom decide în consecinţă. Spuneam aici de constituirea unui instrument necesar de sprijin pentru fermieri. Tot timpul ne gândim ce facem. E bine să facem în fiecare zi ce trebuie. Iată, facem astăzi acest act normativ prin care se va constitui un fond de risc. La anul sunt convins că el va fi operațional. O să analizăm, aici nu e vorba de structura de lemn (a solariilor – n. red.), ce înseamnă efortul respectiv, ce înseamnă cheltuielile pe care le-au făcut oamenii, ce înseamnă pierderile pe care le-au înregistrat. Săracii au făcut cum au găsit posibilitatea, și bine că au făcut, pentru că știm foarte bine că Matca este un bazin legumicol extrem de important și de acolo ne alimentăm mulți.”,  a spus Petre Daea.

Fermierii din Matca au cam înţeles că posibilitatea de a fi desbăgubiți este infimă, dar i-au mulţumit ministrului pentru modul de derulare al programului Tomata.

Sursa: Realitatea de Galati

Articolul precedentJudețul Galați are cu aproape 40.000 de locuitori mai puțin decât în anul 2011
Articolul următorVictorie fără emoții pentru CSM Arcada Galați în deplasare de la CSU Știința București