Cum să furi ţigări de aproape un milion de lei din sediul Poliţiei. Dacă s-ar face un film după dosarul în care procurorii DIICOT Galaţi tocmai au finalizat ancheta, acesta ar fi un titlu bun. 

Cazul, adus în atenţia publicului în august 2018, avea drept obiect furtul a zeci de mii de pachete de ţigări din Camera de Corpuri Delicte din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Galaţi.

Protagoniştii erau un controlor vamal, un șef al Biroului vamal și un agent de poliție. După ce au făcut cercetări, procurorii DIICOT l-au trimis în judecată doar pe controlorul vamal Sorin Camil Niță. Cel mai probabil, cercetările vor continua față de ceilalți doi. Împreună cu Niță au mai fost trimise în judecată și cele trei femei, una fiind chiar iubita acestuia.

Cu toţii sunt acuzați de  săvârșirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, contrabandă calificată în formă continuată, fals material în înscrisuri oficiale în formă continuată, fals intelectual în formă continuată și uz de fals în formă continuată.

Care era schema după care funcţiona grupul infracţional

Potrivit procurorilor, schema după care a funcţionat grupul infracțional s-a bazat pe cunoaşterea de către Niţă a procedurii de preluare a ţigaretelor de la Camera de Corpuri Delicte. Astfel, începând din mai 2017, ”au fost plăsmuite şi utilizate un număr de şase sentinţe penale pretins emise de instanţele de judecată precum şi un număr de şase adrese emise în numele şi pe seama Biroului Vamal de Frontieră Galaţi, falsificate cu ocazia întocmirii”, rețin procurorii DIICOT.

Sorin Niță, controlor vamal superior la Direcţia Regională Vamală Galaţi, era însărcinat, prin natura sarcinilor de sevriciu, cu controlul ulterior al actelor de constatare vamală. Mai mult, el era şi gestionar al magaziei de bunuri ridicate/confiscate de autoritatea vamală.

În această calitate, la el ajungeau sentinţele pronunţate de instanţele de judecată în dosarele în care autoritatea vamală era şi ea implicată, ca urmare a confiscării sau reținerii de bunuri. Niță primea sentințele judecătorești și emitea din partea Biroului Vamal de Frontieră Galaţi actele necesare aplicării dispoziţiilor instanţei. Documentele erau înaintate către autorităţile competente prin adrese semnate de către şeful său ierarhic, inculpatul I. M. – şeful Biroului Vamal de Frontieră Galaţi.

Iubita, complice în ilegalităţi

În 2015, Sorin Niță a cunoscut-o, prin intermediul unei reţele de socializare, pe inculpata M. M.. Relaţia începută cu aceasta, dar şi plata pensiei de întreţinere pentru copilul dintr-o căsătorie anterioară, au pus presiune financiară pe inculpat, care căutat o soluţie de a-şi creşte veniturile. Astfel, Sorin Niţă s-a gândit să scoată bani din țigările confiscate de anchetatori. A folosit, în acest scop, hotărâri judecătoreşti falsificate. A implicat-o în afacere  și pe iubita lui, care a decis să depoziteze țigările în casa mamei ei, A.M., din comuna Liești.

Ulterioir, cele două femei au implicat-o în afacere și pe B.M.. Aceasta era inculpată într-un alt dosar al DIICOT, fiind acuzată de contrabandă.

Poliţist lipsit de experienţă, păcălit de vameş

Sorin Niță nu ar fi putut derula întreaga afacere fără informaţii cheie din interiorul Camerei de Corpuri Delicte. Acestea i-au parvenit lui Niţă de la V.N., numit gestionar acolo şi pe care vameşul l-a cunoscut la începutul lui 2017. După ce s-au cunoscut mai bine, agentul de poliție i-a povestit inculpatului că nu mai exista suficient spaţiu pentru depozitarea ţigărilor ridicate de organele de urmărire penală în dosarele instrumentate.

Niță i-a cerut agentului de poliție „în spiritul bunelor relaţii interinstituţionale”, să-i facă o situaţie a dosarelor în care se dispusese ridicarea şi indisponibilizarea unor cantităţi importante de ţigări.

Practic, din ce explică procurorii, profitând de lipsa de experienţă în materie de gestionare a camerei de corpuri delicte a inculpatului V. N., Niţă l-a păcălit. I-a spus că intenţiona „să-i pună la lucru pe juriștii din cadrul vămii ca să obțină hotărârile judecătorești rămase definitive în cazurile în care a afirmat că vama era prejudiciată”. În felul acesta, Niţă l-ar fi ajutat pe V.N., creându-i „spaţiul necesar pentru depozitarea altor cantităţi de ţigări”.

Hotărâri judecătoreşti false cu aparenţă de legalitate 

Agentul de poliție a făcut lista cerută, oferindu-i astfel inculpatului toate datele necesare referitoare la dosarele de pe rolul instanțelor.
După identificarea dosarelor penale, Niță întocmea hotărâri judecătorești false. Prin acestea, se dispunea confiscarea cantităţilor de ţigări în folosul/favoarea autorităţii vamale.

”Pentru a crea o aparenţă de legalitate, inculpatul a aplicat, peste documentele astfel falsificate, ştampile scanate provenite de la instanţele de judecată. A executat şi semnături pretinse ca fiind ale preşedinţilor instanţelor de judecată”, se arată în rechizitoriul DIICOT. Profitând că în instituţie se emiteau zilnic zeci de documente, Sorin Niță a pus la mapa șefului său, printre alte hârtii, și sentințe false.

”Inculpatul I. M. semna adresele de înaintare, fără a verifica veridicitatea sau autencitatea sentinţelor penale ataşate, după care preda mapa către secretara Biroului Vamal de Frontieră Galaţi” arată procurorii. Astfel, Sorin Niță obținea ştampila biroului Vamal de Frontieră Galaţi. Apoi, spunea că se deplasează personal pentru a remite corespondenţa către IPJ Galaţi.

Ţigările preluate de la poliţie făceau o haltă la vamă

Cu documentele false semnate și ștampilate, Sorin Niță mergea și ridica țigările de la agentul de poliție N.V..  Apoi, acestea erau depozitate, temporar, în magazia de bunuri ridicate/confiscate a Biroului Vamal de Frontieră Galaţi.

Astfel, persoanele care îl ajutau pe Niţă la transportul şi manipularea ţigărilor aveau impresia că totul este real şi legal. Mai mult, dacă şeful l-ar fi controlat, putea pretinde că ţigările solicitate prin adresele semnate de acesta erau preluate şi păstrate în magazie.

După depozitarea ţigărilor în magazia Biroului Vamal de Frontieră Galaţi, inculpatul aştepta momentul optim și muta ”marfa” la Lieşti, în locuinţa inculpatei A. M.

Schema a funcţionat de şase ori

Ulciorul a mers la apă de şase ori, în acest caz. Au fost şase ocazii distincte, potrivit procurorilor, în care inculpatul a folosit aceste sistem. În aceste ocazii, a folosit şase hotărâri judecătoreşti falsificate şi şase adrese emise în numele Biroului Vamal de Frontieră Galaţi. Cu acestea, a preluat de la IPJ Galaţi 170.948 pachete de ţigarete,de diferite mărci, provenite din contrabandă.

Procurorii au stabilit că, ajutat de cele trei femei, inculpatul a obținut, din valorificarea ţigărilor, 870.437 de lei.

Cei patru vor fi judecați la Tribunalul Galați, Niță fiind încă în arest preventiv.  Cercetările vor continua în ceea ce-i priveşte pe şeful său și pe agentul de poliție.

Articolul precedentPrinși la tăiat ilegal de copaci în pădurea Gohor
Articolul următorOţelul a câştigat şi al doilea meci amical disputat în Spania